Εν αναμονή προσδιορισμού της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, βρίσκονται επτά άτομα, Αλβανοί, Τούρκος και Έλληνες, μετά την ολοκλήρωση της τακτικής ανάκρισης και τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και για ορισμένους διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών υπό την επιβαρυντική περίσταση του οφέλους άνω των 75.000 €.

Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει στις 3 Δεκεμβρίου 2021 στο δρόμο Βόλου – Αγριάς και στην Αγριά, τους δύο αλβανικής υπηκοότητας 45 και 48 χρόνων, τον Τούρκο 47 χρόνων, και δύο Έλληνες 20 και 51 χρόνων και μία Ελληνίδα 49 χρόνων.

Στην ίδια εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ότι συμμετείχε και ένας 49χρονος, αλβανικής υπηκοότητας επίσης, που αρχικά φέρεται να είχε διαφύγει στην Αλβανία, όμως, για άγνωστο λόγο επέστρεψε και τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη, βάσει εντάλματος του ανακριτή που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Ο 49χρονος, που θεωρείται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα και σε βάρος του κινήθηκε και η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Ο συνήγορός του είχε δηλώσει ότι μόνος του επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου εργαζόταν από τον Οκτώβριο του 2021 τρεις μήνες και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην εγκληματική οργάνωση.

Τόσο οι δύο αλβανικής υπηκοότητας που προφυλακίστηκαν, όσο και ο τουρκικής και οι τρεις Έλληνες, φέρεται να δήλωσαν εξαρτημένοι από ναρκωτικά και ότι τα είχαν για δική τους χρήση αποκλειστικά. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο που προφυλακίστηκαν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Τούρκος, όσο και οι τρεις Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους κάθε μήνα, ενώ στον 20χρονο Έλληνα επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 2.000 €, στον 47χρονο Τούρκο 4.000 €, στον 51χρονο Έλληνα 500 € και στην 49χρονη Ελληνίδα 5.000 €. Ο 51χρονος Έλληνας, φέρεται να υποστήριξε πως είναι χρόνιος χρήστης κάνναβης, κατέχοντας ποσότητά της για ιδία χρήση, ενώ αρνήθηκε πως αποκόμιζε κέρδος από τη διακίνησή της, επικαλούμενος την άθλια οικονομική του κατάσταση. Ισχυρίστηκε ότι είχε απλά περιφερειακός ρόλο, δίνοντας ποσότητες ναρκωτικών σε γνωστούς του ως κέρασμα.

Στις 80.000 € τα έσοδα από τη διακίνηση

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε δυνατή μετά από μεθοδική, εμπεριστατωμένη και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Βόλο και Αγριά.

Η οργάνωση, έχοντας ιεραρχική δομή, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και με διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης, τουλάχιστον από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ως «αρχηγοί» του κυκλώματος φέρονται οι τρεις Αλβανοί. Οι τρεις Έλληνες και ο Τούρκος θεωρείται πως είχαν περιφερειακούς ρόλους. Από τις έρευνες που έγιναν εκτιμάται ότι από τον Φεβρουάριο διακινήθηκαν πάνω από 7 κιλά χασίς και πάνω από μισό κιλό κοκαΐνης, πέραν των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν, ενώ το εκτιμώμενο όφελος από τη διακίνηση των συγκεκριμένων ποσοτήτων υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 80.000 € τουλάχιστον.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των κατηγορουμένων και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αγριά, όπου δούλευαν δύο από τους συλληφθέντες, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και πάνω τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 96 αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 361,25 γραμμαρίων, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες δόσεις, τρεις συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους 848,66 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των 8.680 € και 90 λίρες στερλίνες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και οκτώ κινητά τηλέφωνα.

Τέλος, είχαν κατασχεθεί δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, μάρκας «Volkswagen Passat» και «Ford Mondeo» ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς τους.

magnesianews.gr