Περισσότερες θα είναι από την φετινή κολυμβητική περίοδο οι προσβάσιμες παραλίες στο Πήλιο. Μετά τον Δήμο Βόλου, που εγκατέστησε σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ, προσφέροντας σε άτομα με κινητικά προβλήματα τη χαρά του μπάνιου στη θάλασσα και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου φρόντισε για την εγκατάσταση συστημάτων.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ετοιμάζεται μετά τον καθαρισμό των παραλιών να εγκαταστήσει εκ νέου ράμπες, ξύλινους διαδρόμους και αμαξίδιο που θα οδηγούν ΑμεΑ μέχρι την ακροθαλασσιά, στις παραλίες του Χορευτού και του Αη Γιάννη.
Σύμφωνα ωστόσο με τον αντιδήμαρχο, Αποστόλη Κοντογιώργο, υπάρχει έτοιμη μελέτη προϋπολογισμού 240.000 ευρώ για την εγκατάσταση πιο εξελιγμένων συστημάτων, που θα προβλέπουν αμαξίδια που θα μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, ντουζιέρες και αποδυτήρια για ΑμεΑ. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να κατατεθεί προς χρηματοδότηση μόλις ανοίξει πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ετοιμάζεται μέσα στη θερινή περίοδο να καταστήσει προσβάσιμες τέσσερις ακτές του. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός προϋπολογισμού 238.500 ευρώ που αφορά στην προμήθεια των απαραίτητων ειδών όπως ξύλινοι διάδρομοι, αποδυτήρια, ντους με φωτοβολταϊκά συστήματα, χώρους σκίασης και πεζογέφυρες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μιχάλη Μιτζικό, τα συστήματα seatrack και ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα τοποθετηθούν σε παραλίες που φυλάσσονται από ναυαγοσώστες και συγκεκριμένα σε Κορώπη, Καλά Νερά, Καλλιφτέρη και Αμποβό και «βλέπουν» στον Παγασητικό προκειμένου να είναι ασφαλείς από τον κυματισμό τόσο οι λουόμενοι- ΑμεΑ όσο και τα ίδια τα συστήματα.
Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για ναυαγοσώστες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ναυαγοσωστών που θα πρέπει να ανέβουν στα βάθρα τους την 1η Ιουνίου. Στο Νότιο Πήλιο, ο διαγωνισμός είναι ύψους 122.969,56 ευρώ και αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη πέντε παραλιών: Καλά Νερά, Μπούφα- Κορώπη, Καλλιφτέρη, Αμποβό και Ποτιστικά.
Στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ο διαγωνισμός είναι ύψους 156.000 ευρώ και αφορά στην πρόσληψη ναυαγοσωστών στις παραλίες Χορευτού, Αη Γιάννη, Αγίων Σαράντα, Παπά Νερό και Μυλοπόταμου. Μάλιστα φέτος, στο Χορευτό θα εγκατασταθεί και δεύτερος πύργος με ναυαγοσώστη.
Η περίοδος κάλυψης των παραλιών αφορά σε τέσσερις μήνες, από την 1η Ιουνίου έως και τέλος Σεπτεμβρίου.

taxydromos.gr