Την άμεση ανάγκη ένταξης στα μέτρα ενίσχυσης ζητούν οι παράκτιοι αλιείς, που εξαιρούνται από το μέτρο, λόγω πλοιοκτησίας σκαφών και είναι περίπου 100 στη Μαγνησία, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι η ζήτηση είναι μειωμένη, οι τιμές των ψαριών πέφτουν και για την επόμενη μέρα βλέπουν μείωση των τζίρων, λόγω της μικρής ζήτησης που θα υπάρχει κυρίως από τα καταστήματα εστίασης που είναι πελάτες τους.
Το πρόβλημα που προκύπτει και οι αλιείς δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης με το ποσό των 800 €, είναι , ότι οι πλοιοκτησίες αλιευτικών σκαφών, που κυρίως ανήκουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις και στον τρόπο φορολόγησης που έχουν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου Χρήστος Ξηραδάκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και εξήγησε ότι όταν κάνουν την φορολογική δήλωση και δηλώνουν τον τζίρο της εταιρίας, εμφανίζεται μηδέν, γιατί, βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τον τζίρο σε κάποιο άλλο κωδικό.
«Στη διασταύρωση στοιχείων που γίνεται από την ΑΑΔΕ εμφανίζεται μηδενικός τζίρος, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την ενίσχυση όλες οι πλοιοκτησίες στην Ελλάδα και κάποιες περιπτώσεις φυσικών προσώπων, που δεν γνωρίζουμε γιατί», τόνισε ο κ. Ξηραδάκης.
Ο πρόεδρος των αλιέων επικοινώνησε με τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τον βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο και δήλωσε ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα έχει προχωρήσει και αναζητούνται λύσεις, γιατί πρόκειται για ένα καθαρά μηχανογραφικό πρόβλημα, ώστε να αποζημιωθούν και οι αλιείς, που έπαθαν ζημιά από τον κορωνοϊό. Ο αλιέας είπε ότι αν και ο κλάδος ήταν από τους πρώτους ΚΑΔ που εντάχθηκαν στη στήριξη, οι αλιείς θα το πάρουν τελευταίοι.
Μειωμένη ζήτηση μηδενικές εξαγωγές
Ο κ. Ξηραδάκης επισήμανε ότι οι αλιείς δούλευαν στο διάστημα της καραντίνας, ενώ την πρώτη εβδομάδα των μέτρων, δεν είχαν που να διαθέσουν τα ψάρια τους και δεν πήγαν καν για δουλειά, ενώ επειδή έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης, ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 40%, Στη συνέχεια οι αλιείς, είπε, άρχισαν να δουλεύουν μια μέρα και να σταματούν άλλες τρεις, γιατί έχουν οικογένειες να ζήσουν και πρόσθεσε ότι οι αλιείς έχουν ανάγκη το βοήθημα που δίνει η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος των αλιέων τόνισε ότι η πανδημία επηρέασε την αλιεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό άλλες χώρες εξήγγειλαν μέτρα αποκλειστικά για τον κλάδο.
Στον αντίποδα στην Ελλάδα καΐκια που ψάρευαν τόνο και ξιφία, που είναι εξαγώγιμα αλιεύματα σε Ιταλία ακόμη και Ιαπωνία, ξεκινούσε η περίοδος από 1η Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει καθόλου για δουλειά, καθώς δεν υπήρχε ζήτηση.
Θα είναι μειωμένη η ζήτηση
Για την επόμενη μέρα, προέβλεψε ότι επειδή ο τουρισμός μάλλον θα είναι λιγοστός φέτος και τα καταστήματα εστίασης δεν θα δουλέψουν όσο έπρεπε, θα υπάρξει μείωσης της ζήτησης, που θα σημάνει πτώση των τιμών και πτώση τζίρου για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ήδη, ανέφερε ο πρόεδρος των αλιέων Βόλου, οι τιμές των ψαριών έχουν μειωθεί ενδεικτικά στον μπακαλιάρο 30%, καθώς από 14 €/κιλό, σήμερα πωλείται 8-12 € ανάλογα με το μέγεθος, η κουτσομούρα από 20 € που πωλείται το καλοκαίρι έπεσε στα 12 €, ενώ πτώση τιμών σημειώνεται και στον γαύρο που έρχεται από την Καβάλα, γιατί οι Βολιώτες αλιείς ήταν σε αναστολή εργασιών.
Τέλος, για τις οικονομικές ενισχύσεις είπε ότι αναμένεται Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 15 εκ. € για την παράκτια αλιεία της χώρας μας, που αντιστοιχούν σε 800-1200 € περίπου για τους 15.000 Έλληνες ψαράδες, καθώς δεν είναι γνωστά ακόμη τα κριτήρια που θα δοθούν οι ενισχύσεις, ενώ ο κ. Ξηραδάκης είπε ότι θα μπορούσαν να δοθούν και περισσότερα.

magnesianews.gr