Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύεται με τον ιό της γρίπης ένας νέος άνδρας. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται για τη φετινή χρονιά στο «Αχιλλοπούλειο».
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 το οποίο εμφανίζεται μετά από τρία χρόνια, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κυριάρχησε το στέλεχος Η2Ν3 που θεωρούταν πιο ήπιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος άνδρας εισήχθη στη ΜΕΘ πριν δέκα περίπου μέρες και παραμένει διασωληνωμένος. Από την κλινική έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για γρίπη, όπως και τελικά επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο εργαστήριο.
Σημειώνεται πως πέρυσι δεν είχε σημειωθεί κάποιο περιστατικό με γρίπη που να νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ.
Την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στην εποχιακή γρίπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη φετινή περίοδο, έως σήμερα έχουν δηλωθεί 12 σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, από έξι που αναφέρονταν στην προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας από 45 έως 82 ετών, που είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α. Μόνο δύο εκ των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι έναντι της γρίπης αν και ανήκαν – πλην ενός – σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος λόγω γρίπης, ο οποίος δηλώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 55 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης έναντι 30 στις 1.000 την τελευταία εβδομάδα του 2018.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «με βάση τα ανωτέρω, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

e-thessalia.gr