Γολγοθάς χωρίς τέλος για τους λατόμους στο Καλαμάκι του Νοτίου Πηλίου. Τρία χρόνια μετά το κλείσιμο των λατομείων, οι μπάρες εξακολουθούν να είναι κατεβασμένες και ο κίνδυνος να μην επιστρέψουν ποτέ στη δουλειά τους, παρά τις τρίχρονες και πλέον προσπάθειές τους, είναι ορατός, μετά την πρόσφατη αυτοψία που έκανε στον χώρο επιθεωρήτρια της Διεύθυνσης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. «Ενα παραδοσιακό επάγγελμα κινδυνεύει να σβήσει από τον χάρτη και μαζί η παραδοσιακή πλάκα Πηλίου από την αγορά.
Νιώθουμε εγκλωβισμένοι, νιώθουμε εξαπατημένοι, οδηγούμαστε σε ηθική και φυσική εξόντωση», η κραυγή αγωνίας επαγγελματιών, που είναι άνεργοι για περισσότερα από τρία χρόνια.
Τα λατομεία στο Καλαμάκι έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 2015. Δύο λόγοι οδήγησαν στο κλείσιμο, δεν υπήρχαν εν ισχύ περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και δεν υπήρχαν συνεταιρισμοί για την υπογραφή μισθωτηρίων συμβολαίων για την εκμετάλλευσή τους.
Εκτοτε πέρασαν τρία και πλέον χρόνια. Οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2018, το μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ Δήμου και συνεταιρισμού βρίσκεται σε ισχύ από τις 31 Ιουλίου 2018 και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης. «Οι διαδικασίες για τη σύσταση του συνεταιρισμού και όλα τα έγγραφα που απαιτούνται μας στοίχισαν 30.000 ευρώ και το μίσθωμα των 9.066 ευρώ τον χρόνο τρέχει χωρίς εμείς να έχουμε εγκατασταθεί στον επαγγελματικό μας χώρο», διαμαρτύρονται οι λατόμοι, που τον περασμένο Οκτώβριο περίμεναν έναν μήνα να υπογράψει το Δασαρχείο την άδεια εγκατάστασής τους.
Η άδεια εγκατάστασης υπεγράφη από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως η Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος ακόμη δεν έχει εκδώσει άρση απαγόρευσης. «Εχουμε φθάσει στην πηγή και δεν μπορούμε να πιούμε νερό», διαμαρτύρονται εκπρόσωποι 22 οικογενειών, που ακόμη περιμένουν να επιστρέψουν στο μεροκάματο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους.
 Κάθε όμως ελπίδα τους δείχνει να… σβήνει μετά την πρόσφατη, μόλις την περασμένη εβδομάδα, επίσκεψη στο λατομείο Καλαμακίου επιθεωρήτριας, η οποία διαπίστωσε ότι τα τεχνικά δελτία που συντάχθηκαν δεν συνάδουν με την πραγματική εικόνα των λατομείων και ζήτησε από τους λατόμους να προχωρήσουν σε περιβαλλοντική αποκατάσταση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αρθεί η απαγόρευση.
Λατόμοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι η περιβαλλοντική αποκατάσταση που τους ζητούν να κάνουν στηρίζεται στη νομοθεσία που διέπει την εξόρυξη μαρμάρου και αδρανών υλικών και ότι για την περίπτωση των σχιστολιθικών πετρωμάτων όπως του Πηλίου υπάρχει κενό νόμου. «Ο τρόπος εκμετάλλευσης είναι τελείως διαφορετικός, όπως και η αποκατάσταση», αναφέρουν λατόμοι της περιοχής, που όπως διαμαρτύρονται έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά από τρία χρόνια αγώνων και καλούνται σήμερα να τηρήσουν το γράμμα του νόμου που δεν εφαρμοζόταν επί σειρά δεκαετιών με ευθύνη και των υπηρεσιών που δεν προχωρούσαν σε ελέγχους.
Ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση
Το θέμα παρακολουθεί στενά και η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου. Ηδη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφιος δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιλτ. Παπαδημητρίου έχει συγκαλέσει δύο συσκέψεις για την εξεύρεση λύσης. Οπως αναφέρει, η δημοτική αρχή, μολονότι δεν προβλέπεται από τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχει υπογράψει με τους λατόμους, ετοιμάζεται να βοηθήσει τους λατόμους με ενέργειες προκειμένου να εγκατασταθούν στα λατομεία.
Στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου πρόκειται να αποφασιστεί να συμβάλλει ο Δήμος στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των λατομείων και στην απορρόφηση των υπολειμμάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των λατομείων εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να μπουν να δουλέψουν έστω και σε ένα μέρος από το σύνολο των 149 στρεμμάτων του λατομικού χώρου.
Μιχ. Μιτζικός: «Βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής»
Ευθείες βολές κατά της δημοτικής αρχής εξαπολύει ο υποψήφιος δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός για το θέμα των κλειστών λατομείων. «Οι ευθύνες που βαρύνουν τη δημοτική αρχή είναι βαρύτατες, καθώς δεν φρόντισε εγκαίρως να πάρει παράταση της άδειας περιβαλλοντικών όρων. Από εκεί και πέρα με όλες τις ενέργειές της όχι μόνο δεν βοήθησε στην κατεύθυνση της λειτουργίας των λατομείων, τουναντίον συντέλεσε στο να είναι σήμερα κλειστά και ολόκληρα χωριά να έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό. Απαιτούνται πολιτική βούληση και άσκηση πολιτικής πίεσης για να ανοίξουν έστω και προσωρινά τα λατομεία και να μπορέσουν οι άνθρωποι να μπουν μέσα και να δουλέψουν», σημείωσε ο κ. Μιτζικός.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)