Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή καταδίκασε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο νεαρούς που συνέλαβε η Αστυνομία το πρωί της Μ. Δευτέρας για παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και ηχορύπανση, με αφορμή κορωνοπάρτι το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και ξημερώματα της Μ. Δευτέρας στο κέντρο του Βόλου. Παράλληλα, τους επιστράφηκαν τα δύο αυτοκίνητα που είχαν κατασχεθεί.
Ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής και ο 22χρονος ρομ οδηγήθηκαν χθες στο αυτόφωρο, για να δικαστούν, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της παραβίασης μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης μολυσματικής ασθένειας και της ηχορύπανσης, πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες
Πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο 42χρονος πατέρας του 22χρονου ο οποίος υποστήριξε πως ο γιος του μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής ήταν στο σπίτι τους, όμως στη συνέχεια έφυγε λέγοντας πως θα πάει να βοηθήσει έναν φίλο του που είχε ανάγκη και θεώρησε πως θα πήγαινε κάπου στη γειτονιά. Όπως είπε, ο 22χρονος γιος του είναι εργατικό παιδί που δεν έχει δώσει δικαιώματα ποτέ και τηρεί τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Για το αυτοκίνητο μάρκας Smart, κατέθεσε ότι το αγόρασε ο ίδιος, γιατί δεν ήθελε να του πάρει μηχανάκι. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν αδελφός του 20χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν με τον ξάδελφό τους και φεύγοντας από κοντινό χωριό του Δήμου Βόλου, όπου διαμένουν, ήρθαν στον Βόλο. Εκεί περνώντας από τον πεζόδρομο της Τάκη Οικονομάκη είδαν συγκεντρωμένο κόσμο και σταμάτησαν για περίπου μισή ώρα. Όπως είπε, σταμάτησαν λόγω της περιέργειας του αδελφού του, ενώ δεν βγήκε από το αυτοκίνητο, επέστρεψε σπίτι λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι πήγαν στο σπίτι τους αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.
Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν διοργανωτής του κορωνοπάρτι μέσω facebook και πρόσθεσε πως ο αδελφός του εργάζεται σε φούρνο. Για το αυτοκίνητο (μάρκας VW Golf) είπε πως το αγόρασαν πριν 5 μήνες μεταχειρισμένο, χωρίς να έχουν εγκαταστήσει άλλο ηχοσύστημα.
Πριν την απολογία των κατηγορούμενων ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε αν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει με την πανδημία, καθώς οι νεκροί φθάνουν σχεδόν τους 100 καθημερινά και διερωτήθηκε πόσοι ακόμη άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να υπάρξει συμμόρφωση στην τήρηση των απαγορευτικών μέτρων.
Ζήτησε συγνώμη
Ο 22χρονος ρομ είπε πως του τηλεφώνησε ο φίλος του ζητώντας του ως χάρη να πάει στο κέντρο της πόλης για να τον παραλάβει. Αυτός πήγε και επειδή δεν έβρισκε θέση για να σταθμεύσει, το τοποθέτησε πάνω στο πεζόδρομο και τον περίμενε, παραμένοντας μέσα στο αυτοκίνητο.
Ο κατηγορούμενος ζήτησε πολλές φορές συγνώμη για την πράξη του, λέγοντας πως δεν θα επαναληφθεί, ενώ πρόσθεσε πως ήταν και άλλα αυτοκίνητα εκεί, ενώ υπήρχε και ένα που έπαιζε μουσική, διασκεδάζοντας τους 100 με 150 συγκεντρωμένους. Όπως είπε, παρέμεινε στο σημείο για περίπου μισή ώρα μέχρι να έρθει ο φίλος του και στη συνέχεια έφυγαν, ενώ το πρωί πήγε στο σπίτι η Αστυνομία και τον συνέλαβε.
Πήγε για πρώτη φορά
Ο δεύτερος κατηγορούμενος ανέφερε ότι βλέποντας κόσμο στο σημείο έμεινε με τον ξάδελφό του μέσα στο αυτοκίνητο βάζοντας μουσική και πως δεν είχε ξαναπάει σε ανάλογο πάρτι. Είπε επίσης πως φορούσε προστατευτική μάσκα και πως δεν είχε λάβει κάποια πρόσκληση από άλλους για την κορωνοσυγκέντρωση.
Στην παρατήρηση του προέδρου του Δικαστηρίου «δεν σας νοιάζει εάν εξαιτίας σας κολλήσει όλος ο Νομός και πεθάνουν άλλοι 1.000 άνθρωποι», ο κατηγορούμενος δεν απάντησε.
Πρόταση ενοχής
Η εισαγγελέας έδρας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των δύο, λέγοντας πως αποδείχθηκε πως είχαν ενεργό ρόλο στη συσσώρευση του κόσμου, με τη μουσική που έπαιζαν, παραμένοντας αρκετά στον χώρο, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν βλέποντας ότι επικρατούσε το αδιαχώρητο. Όπως ανέφερε, οι δύο νεαροί τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονταν και δείχνουν ελαφρότητα με τη στάση τους στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Καταλήγοντας ζήτησε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Ιωάν. Μηλίνης και Γιώργος Ασημώρης υποστήριξαν πως δεν ήταν οι κατηγορούμενοι που έπαιζαν μουσική, αλλά την όλη διοργάνωση την είχε ο ιδιοκτήτης ενός άλλου οχήματος. Στάθηκαν στο γεγονός, ότι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, με τον δεύτερο να καταλογίζει ευθύνες στην Αστυνομία πως δεν επενέβη έγκαιρα για να διαλύσει τη συγκέντρωση και ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είναι εξιλαστήρια θύματα. Ακόμα στην αγόρευσή τους χαρακτήρισαν ως πρωτοφανές στα νομικά χρονικά να γίνεται κατάσχεση όλου του αυτοκινήτου ως μέσο για την πρόκληση ηχορύπανσης και καταλήγοντας ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων και του πρότερου σύννομου βίου.
Η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 μηνών για την παραβίαση των μέτρων και δύο μηνών για την ηχορύπανση, με συνολική ποινή φυλάκισης έξι μηνών κάτι που δέχθηκε η έδρα, ενώ διατάχθηκε η άρση της δέσμευσης των αυτοκινήτων και η απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες.
Σημειώνεται, ότι οι δύο νεαροί συνελήφθησαν για το κορωνοπάρτι με περισσότερα από 200 άτομα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον πεζόδρομο της Τάκη Οικονομάκη. Κατηγορούνταν ότι στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους στον πεζόδρομο και έπαιζαν μουσική στη διαπασών από τα ηχοσυστήματα που είχαν εγκαταστήσει προκαλώντας συνωστισμό. Το κορωνοπάρτι φέρεται κράτησε μέχρι τις 3 περίπου το πρωί, προκαλώντας την αγανάκτηση των περιοίκων.

magnesianews.gr