Αύξηση των ελλείψεων σε φάρμακα σχεδόν σε όλες τις παθήσεις καταγράφονται στα φαρμακεία της Μαγνησίας, φέρνοντας σε δυσκολία τους ασθενείς, που προσπαθούν να βρουν τα σκευάσματα, τα οποία χρειάζονται, για τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Το φαινόμενο των ελλείψεων ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται, όμως υπάρχει και μεγεθύνεται, ενώ και η πανδημία φαίνεται να έχει συμβάλλει με τον τρόπο της σε αυτή την κατάσταση.
Και μπορεί το ενδιαφέρον όλων να ήταν στραμμένο όλη αυτή την περίοδο στο, αν υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά, όμως εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα των υπόλοιπων φαρμάκων.
Άλλωστε ελλείψεις παρουσιάζονται τόσο σε πιο ήπιες ασθένειες, όσο και σε πολύ σοβαρές, όπως είναι ο καρκίνος. Μάλιστα συμπολίτης που έχει προσβληθεί από καρκίνο, ανέφερε πως δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα για να βρει φάρμακο τόσο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, όσο και σε ιδιωτικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του. Το εν λόγω φάρμακο έχει παραγγελθεί.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως «οι ελλείψεις φαρμάκων όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Και αφορούν σχεδόν όλες τις ασθένειες και παθήσεις, ακόμη και για τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι λόγοι είναι διάφοροι, όπως η συνέχιση των εξαγωγών σε αρκετούς κωδικούς, αλλά και οικονομικοί. Επίσης η παρουσία λιγοστού προσωπικού στις επιχειρήσεις λόγω των μέτρων περιορισμού για τη διασπορά του ιού, επηρέασε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Έτσι και η πανδημία ήρθε να επιδράσει αρνητικά σε ένα ζήτημα που ταλανίζει φαρμακοποιούς και ασθενείς».
Συνάντηση
Για το θέμα των ελλείψεων ανακοινώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας (ΠΦΣ), πως «πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία του ΕΟΦ προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και των υπευθύνων των μηχανογραφικών προγραμμάτων του ΠΦΣ, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύζευξης του προγράμματος του ΠΦΣ, που θα ενημερώνει τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις για όλα τα μέρη της Ελλάδος. Με το σύστημα αυτό ο συνταγογράφος γιατρός θα ενημερώνεται για τις ελλείψεις μέσω της ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να μην τα συνταγογραφεί. Με το πρόγραμμα αυτό, που προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των Συλλόγων, θα αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα καθημερινότητας, που απασχολεί τον Έλληνα φαρμακοποιό και ταλαιπωρεί και τους ασθενείς».
Επιστροφή του κανονικού ωραρίου
Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας ανακοινώθηκε πως ενόψει της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 από 4/5/20, καθώς επίσης και συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα της καινούργιας πραγματικότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την επαναφορά στο προϊσχύον ωράριο, όπως αυτό εφαρμοζόταν προ της 26/3/20, από την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, δηλαδή στη λειτουργία των φαρμακείων, όπως αυτή είχε οριστεί για το 2020 ανά διαφορετική περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στους πίνακες των εφημεριών, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, ακολουθείται η σειρά η γνωστή, πριν την επιβολή των εκτάκτων μέτρων.
Σε ό,τι αφορά το διευρυμένο ωράριο, ισχύουν οι δηλώσεις για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου του 2020 και είχαν κατατεθεί έως τις 31/3/20.
«Στα φαρμακεία μας συνεχίζουμε να τηρούμε αυστηρούς κανόνες προστασίας και υγιεινής και να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες για τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, που μπορεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να είναι ακόμη μεγαλύτερος, επιμένοντας στην τήρηση των προληπτικών μέτρων (φυσική απόσταση, χρήση ειδών προστασίας κ.α.). Αν και το φαρμακείο δεν αναφέρεται ρητά ως χώρος υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, πάρα μόνο ως χώρος με αυστηρή σύσταση χρήσης αυτής, και με δεδομένο ότι μας επισκέπτονται συμπολίτες δυνητικά ασθενείς από τον covid-19, θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, είσοδος μόνο με χρήση μάσκας, ανάλογα με τα τετραγωνικά ανάλογος αριθμός ατόμων, τήρηση απόστασης 2m, αντισηπτικό στην είσοδο, χρήση γαντιών, μάσκας, ποδιάς και γυαλιών από το προσωπικό, τοποθέτηση προστατευτικού, συχνή απολύμανση χώρου και αντικειμένων, συχνό πλύσιμο χεριών, δυνατότητα λειτουργίας μέσω θυρίδας για όσους το επιθυμούν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

e-thessalia.gr