Μια ακόμη καλλιεργητική περίοδος με πολλά προβλήματα για τους παραγωγούς είναι η φετινή, αφού εκτός των δυσβάσταχτων λογαριασμών ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής και των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη εργατικών χεριών.
Οι αλλοδαποί από την Αλβανία και τη Βουλγαρία είναι λιγοστοί και δεν ζητούν μεροκάματο στα χωράφια, ενώ και οι Έλληνες αποφεύγουν να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που εμφανίστηκε προ τριετίας, πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια πολύ έντονη και μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες. Να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα, χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια. Στην έλλειψη εργατικών χεριών αναφέρθηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρ. Πάντζιος, τονίζοντας πως «αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μειώνονται τα στρέμματα με εαρινές καλλιέργειες. Δεν υπάρχουν πλέον αλλοδαποί εργάτες γης. Είναι ελάχιστοι, παρά το γεγονός ότι το μεροκάματο έχει φτάσει τα 40 ευρώ. Οι Αλβανοί που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια στον κάμπο του Αλμυρού, έχουν φύγει λόγω κορωνοϊού, ενώ οι Βούλγαροι, έχοντας αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο, προτιμούν να πάνε για εργασία σε άλλες χώρες». Ο ίδιος, προσέθεσε πως «ούτε οι Έλληνες πάνε να δουλέψουν ως εργάτες γης. Χωρίς εργατικά χέρια αναγκαζόμαστε να μειώσουμε την παραγωγή στο βαμβάκι και άλλα προϊόντα». Ο κ. Πάντζιος επισήμανε, επιπλέον, ότι «τη φετινή χρονιά αναμένεται αυξημένη ελαιοπαραγωγή στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αφού η ανθοφορία στα ελαιόδεντρα αυτή την εποχή είναι μεγάλη. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην περίοδο της συγκομιδής, αν συνεχιστεί η μεγάλη έλλειψη εργατών γης», συμπλήρωσε. Αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού τονίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα σταματήσουν να καλλιεργούνται συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα, θα αυξηθούν οι εισαγωγές, θα μειωθούν οι εξαγωγές, ενώ θα ανέβουν οι τιμές στα υπάρχοντα προϊόντα.
Παρόμοια εικόνα στον κάμπο του Βελεστίνου
Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αερινού κ. Νίκος Αγγελής επισήμανε πως «υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικά χέρια. Ούτε οι Αλβανοί, αλλά ούτε και οι Βούλγαροι που εργάζονταν στα χωράφια, έρχονται πλέον στον κάμπο του Βελεστίνου. Προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι το μεροκάματο στο οκτάωρο είναι 35 έως 40 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 55 ευρώ, αν εργαστούν λίγες ώρες παραπάνω. Δηλαδή, αν είναι δυο άτομα από μια οικογένεια, θα πάρουν μεροκάματο σχεδόν 100 ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλουν να εργαστούν στα χωράφια, ενώ θα είναι και ασφαλισμένοι με εργόσημο. Φέτος το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης έχει κορυφωθεί, αφού ούτε οι Έλληνες ενδιαφέρονται για μεροκάματο. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, με δεδομένο ότι οι αγροτικές εργασίες είναι πολλές και σε λίγο καιρό αρχίζει η συγκομιδή στα ροδάκινα και σε άλλα φρούτα και καλλιέργειες. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά στο χωράφι, ειδικά το καλοκαίρι, δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά όταν υπάρχει ανεργία, δεν είναι δυνατόν να προτιμάς την καφετέρια ή να κάθεσαι στο σπίτι. Στην περιοχή μας υπάρχουν πέντε αλλοδαποί όλοι και όλοι για αγροτικές εργασίες». Ο ίδιος θεωρεί ότι λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης θα μπορούσε να δοθεί με τους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι να καλούνται για εποχική εργασία. «Εφόσον υπάρχει αγροτική εργασία και δεν πάνε, να τους κόβουν το επίδομα», προσέθεσε κ. Αγγελής.
Ψάχνουν εργάτες γης στη Ζαγορά
Πιο έντονο από ποτέ χαρακτήρισε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ο προϊστάμενος του εξαγωγικού τμήματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς «Ζαγορίν» κ. Δημ. Σαμαράς. Όπως ανέφερε στη «Θ» «τα εργατικά χέρια είναι πλέον περιζήτητα. Πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες λόγω του κορωνοϊού και υπήρχε ειδική διαδικασία. Στην περιοχή της Ζαγοράς υπάρχουν αλλοδαποί, που διαμένουν μόνιμα, αλλά ασχολούνται ως οικοδόμοι, κτίστες και ξυλουργοί. Βέβαια, την περίοδο της συγκομιδής των μήλων βοηθούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν. Οι συνεταιριστές είναι 800 και χρειάζονται 2.000 άτομα, για να συγκομιστούν τα μήλα. Στη Ζαγορά για τα μήλα και τα ροδάκινα βασιζόμαστε σε εργάτες γης από την Αλβανία, που γνωρίζουν τη δουλειά, αλλά πλέον είναι δυσεύρετοι», προσέθεσε. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη, ότι «έχουν προταθεί στους ιθύνοντες να γίνουν ορισμένες κινήσεις, ώστε να απευθυνθούμε με κάποιο τρόπο στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, μέσω του ΟΑΕΔ και περιμένουμε τις εξελίξεις. Πανελλαδικά, σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, χρειάζονται 33.000 περίπου εργάτες γης».

e-thessalia.gr