Κατηγορούταν ότι έκλεβε ηλεκτρικό ρεύμα επί πέντε χρόνια περίπου και προχθές το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου της επέβαλε ερήμην ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με τριετή αναστολή.
Η Βολιώτισσα, που φέρεται να διέμενε κάπου στην οδό Γαμβέτα, κρίθηκε ένοχη για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ εξακολούθηση, για το χρονικό διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι 26 Ιουλίου 2017. Σήμερα η Βολιώτισσα είναι άγνωστης διαμονής. Όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, η καταδικασθείσα φέρεται να είχε παραβιάσει τη σφραγίδα του κιβωτίου του μετρητή της ΔΕΗ στην οικία της και τον ακροδέκτη του μετρητή, με συνέπεια να μην καταγράφεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ που κατέθεσε στη δίκη, η ποσότητα της κλαπείσης ηλεκτρικής ενέργειας ανερχόταν σε 45.000 κιλοβατώρες και η αξία της μαζί με τον ΦΠΑ σε 8.194 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα εντοπίζονται οι αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργείται άμεσα έλεγχος στους αντίστοιχους μετρητές.
Διάφορα τερτίπια σκαρφίζονται οι παραβάτες, προκειμένου να κλέψουν ρεύμα. Μεταξύ άλλων άγκιστρα, που τα ρίχνουν πάνω από εναέρια καλώδια, ειδικά λαμάκια, σπρέϊ, ακόμη και μαγνήτες χρησιμοποιούνται, για να «παγώνουν» τους μετρητές…
Συνήθως χρησιμοποιούν την επιβράδυνση της ροής του μετρητή, με αφαίρεση εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι ενδείξεις. Ο μετρητής δουλεύει και καταγράφει μειωμένη κατανάλωση.
Επίσης συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ. Ψεκάζουν τις επαφές με ειδικό σπρέι ψύξης, ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές. Ακόμη τοποθετούν μαγνήτες, που ακινητοποιούν την ροδέλα του μετρητή. Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν είναι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι αυτοί που παρανομούν και επεμβαίνουν στις συνδέσεις με το δίκτυο της ΔΕΗ για ρευματοκλοπές, επισημαίνουν πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας τονίζει ότι «αποτελούν ζήτημα αιχμής οι ρευματοκλοπές, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας επισημαίνει πως η ρευματοκλοπή εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα, να χρησιμοποιούν συσκευές χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και να μην ξεχνούν το νυχτερινό ρεύμα. Με αυτούς τους τρόπους είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας για χαμηλούς λογαριασμούς. Η ρευματοκλοπή συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα και καθημερινά δικάζονται τέτοιες περιπτώσεις με ανάλογες ποινές φυλάκισης και καταβολής ποσού μετά από υπολογισμούς της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ. Ο κάτοχος του συμβολαίου παροχής ρεύματος είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε παράνομη επέμβαση στο μετρητή του και διώκεται ποινικά. Η παράνομη αυτή πρακτική, επιβαρύνει με το κόστος της απωλεσθείσας ενέργειας, όλους τους υπόλοιπους συνεπείς καταναλωτές.
Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας εφιστά την προσοχή στους φίλους καταναλωτές και χρήστες της ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε είδους ηλεκτρική εργασία να ζητούν από τους ηλεκτρολόγους την ειδική επαγγελματική ταυτότητα και την άδειά τους».

e-thessalia.gr