Παρέλαση… από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Βόλου τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους, που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και ζητούν βοήθεια για να περάσουν γιορτές με αξιοπρέπεια. Ανεργοι, οικογένειες που ζουν με πενιχρό επίδομα, γιαγιάδες που με την πετσοκομμένη σύνταξή τους μεγαλώνουν τις οικογένειες των παιδιών τους, άρρωστοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προστρέχουν στις κοινωνικές δομές. Το ανθρώπινο δράμα που εντάθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν έχει τέλος… Μόνο στον Δήμο Βόλου 7.000 άτομα βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας. Η διαβίωσή τους εξαρτάται από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους), το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) ή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο…

Στα μέσα Δεκεμβρίου έγινε η διανομή των προϊόντων του ΤΕΒΑ σε 6.040 άτομα. Από αυτούς οι 5.000 περίπου δικαιούχοι είναι από τον Δήμο Βόλου. Πρόκειται για άτομα που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και λαμβάνουν το ΚΕΑ και επιπλέον μία ή δύο φορές το χρόνο, τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής μέσω του ΤΕΒΑ.

Δεν είναι όμως οι μοναδικοί σε ανάγκη. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Βούλα Αναγνώστου επιπλέον 2.000 άτομα εξυπηρετούνται μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την εξασφάλιση των απαραίτητων ειδών για την οικογένεια και το νοικοκυριό τους. Πρόκειται για περίπου 350 οικογένειες συνολικά οι οποίες κάθε μήνα προμηθεύονται μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου βασικά τρόφιμα και είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Αν δεν υπήρχε το Κοινωνικό Παντοπωλείο ίσως να μην μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και τα ράφια της κουζίνας τους να ήταν δραματικά άδεια.

Οι αριθμοί σοκάρουν για το μέγεθος του προβλήματος στον Δήμο Βόλου. «Και πόσοι είναι ακόμη που έχουν πραγματικά ανάγκη για βοήθεια, αλλά η αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να ζητήσουν», σχολιάζει η κ. Αναγνώστου, η οποία τις τελευταίες ημέρες ήρθε αντιμέτωπη με αρκετά περιστατικά ανθρώπων που έφθασαν στην πόρτα της Πρόνοιας για να ζητήσουν μία επιπλέον βοήθεια.

Περί τα 15 περιστατικά δημοτών δέχθηκε η Πρόνοια. Πρόκειται για ανθρώπους που ζήτησαν μία εξτρά βοήθεια για τις γιορτές για να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με αξιοπρέπεια. Αλλοι δικαιούχοι του ΚΕΑ που όμως έχουν χρέη σε ΔΕΗ, άλλοι άνεργοι, άλλοι που δεν τους φθάνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μεταξύ των περιστατικών άνεργα ζευγάρια, οικογένειες που καλούνται να ζήσουν με το ΚΕΑ το οποίο διαθέτουν για να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ, πολυμελείς οικογένειες που δεν τους έφθασαν τα τρόφιμα που πήραν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο για να στρωθεί για όλους το γιορτινό τραπέζι, ηλικιωμένες που με την πενιχρή σύνταξή τους καλύπτουν οικονομικά παιδιά και εγγόνια για να μεγαλώσουν.

Αη Βασίλης για εκατοντάδες φτωχούς ο Δήμος Βόλου

«Μέσα από χορηγίες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επιταγές με τις οποίες μπορούμε και ενισχύουμε περιστατικά ανθρώπων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη», σημειώνει η κ. Αναγνώστου.

Ολο το προηγούμενο διάστημα μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, δόθηκε αγώνας για την προσέγγιση χορηγών προκειμένου να δοθεί κάτι παραπάνω από τα καθιερωμένα σε όσους το δυνατό περισσότερους δημότες σε ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου οι 350 οικογένειες των δικαιούχων λαμβάνουν εκτός από τα βασικά είδη κάθε μήνα και επιπλέον ποσότητες σε κρέας, χοιρινό και κοτόπουλο για τις ημέρες των γιορτών.

Σε 150 από αυτούς που επιλέχθηκαν με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και που είναι σε δυσμενέστερη θέση από άλλους δόθηκαν επιπλέον επιταγές των 50 ευρώ προκειμένου μόνοι τους να μπορέσουν να πάρουν τα είδη που έχουν ανάγκη από το σούπερ μάρκετ.

Δώρα στα παιδιά του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Ο Δήμος Βόλου όμως μέσω των κοινωνικών του δομών έγινε ο Αη Βασίλης που έφερε δώρα στα παιδιά. Προχθές, Δευτέρα, στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Καραμπατζάκη – Αναπαύσεως) πραγματοποιήθηκε γιορτή που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά των ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Σε 156 παιδιά, ηλικίας από μηνών έως 17 ετών είχαν προγραμματιστεί να προσφερθούν χριστουγεννιάτικα δώρα, ωστόσο δεν ήρθαν όλα πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών. Στα παιδιά που έδωσαν το «παρών» Αη Βασίλης μοίρασε τα δώρα ενώ η γιορτή πλαισιώθηκε με μπουφέ, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα και εκπλήξεις που προετοίμασαν ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου Πασχάλης Δήμου και μαθητές του, αλλά και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Ιωνες» με υπεύθυνες τις Αννα Πιτσιάβα και Μαρία Βασταρδή.

«Ο,τι προσφορά έχουμε από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και απλούς πολίτες προσπαθούμε να το μετουσιώσουμε σε είδος για τους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών, προκειμένου σε κάθε σπιτικό να υπάρχουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και κάθε παιδί να πάρει έστω ένα μικρό δωράκι για τις γιορτινές ημέρες», σημείωσε η κ. Αναγνώστου.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)