Δεν αποκλείει η δημοτική αρχή το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών πίσω από τις σχεδόν καθημερινές το τελευταίο δίμηνο φωτιές, που εκδηλώνονται σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης στον Βόλο. Ξημερώματα της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά πυρκαγιών σε κάδους, που έθεσαν σε συναγερμό τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. «Το τελευταίο δίμηνο έχουν καταστραφεί από φωτιές περί τους 50 κάδους. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος.

Πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση φωτιάς σε κάδους στις οδούς Βενιζέλου 2 και Ιωλκού 137, πριν κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Στα σημεία, όπου οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν μέσα από κάδους, έσπευσαν με δύο οχήματα έξι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον κ. Πράττο, τα περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς σε κάδους είναι απανωτά το τελευταίο δίμηνο. «Εχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή», είπε ο κ. Πράττος μιλώντας για περίπου 50 κάδους που καταστράφηκαν από τις φλόγες. Πρόκειται για κάδους τόσο απορριμμάτων, όσο και ανακύκλωσης.

Το κόστος της ζημιάς στη δημοτική περιουσία ανέρχεται σε ποσό πάνω από 10.000 ευρώ. «Το χειρότερο είναι ότι τους μπλε κάδους προμηθεύει στον Δήμο Βόλου η εταιρεία Ανακύκλωση Α.Ε. από την οποία δεν έχουμε πάρει νέο κάδο τα τελευταία τρία χρόνια κι όσοι καταστρέφονται δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανακύκλωση των υλικών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Τα περιστατικά, όπως περιγράφει ο ίδιος, σημειώνονται σχεδόν ανά δεύτερη ημέρα και αφορούν σε διαφορετικές περιοχές στην πόλη. «Δεν μπορεί όλα τα περιστατικά να είναι τυχαία», προσθέτει ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αποδοθούν όλα σε στάχτη από τα τζάκια που «κρατά» και καταλήγει στους κάδους. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρθηκε σε τριπλό περιστατικό πριν από ενάμιση μήνα. «Σε τρεις διαφορετικές γωνίες στην οδό Κουταρέλια είχαμε φωτιές σε κάδους», περιγράφει επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά ερευνά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, ενώ έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι οι φωτιές στους κάδους θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία, αλλά και ζωές σε περίπτωση που επεκταθούν. Οι φωτιές που εκδηλώνονται σε κάδους εκλύουν επικίνδυνες ουσίες που διαχέονται στην ατμόσφαιρα.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)