Στους 40-50 ανήλθαν το 2018 οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με φυματίωση στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα. Η παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης είναι στις 24 Μαρτίου και η Πνευμονολογική Κλινική προγραμματίζει ενδιαφέρουσες δράσεις.
H φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε τη θνητότητα από τη νόσο μέχρι 42%.
Ο πρώην πρύτανης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης επισήμανε πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στην Ελλάδα. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας νοσηλεύτηκαν το 2018 40-50 ασθενείς. Η φυματίωση είναι μικρόβιο που εκδηλώνεται, όταν οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι. Από την εικόνα που έχουμε, οι ασθενείς με φυματίωση ήταν κυρίως Έλληνες, ηλικίας είτε 20-25 ετών είτε 70-80 ετών. Από την άλλη τα αυξημένα περιστατικά πρέπει να ενεργοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς νοσούν από τη φυματίωση, αλλά συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στους χώρους εργασίας και αλλού με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Άλλωστε η φυματίωση μεταδίδεται με τον αέρα και το 80% των περιστατικών έχει να κάνει με τον πνεύμονα.
Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως πιθανότατα στην Ελλάδα δηλώνεται για διάφορους λόγους μόνο το 1/3 των περιστατικών φυματίωσης που προκύπτουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Όπως τονίστηκε από την Πνευμονολογική Κλινική «η 24η Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της φυματίωσης με στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος για την καταστροφική αυτή ασθένεια με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Προσδοκούμε ακόμη να εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την ημέρα που ο Dr Robert Koch ανακάλυψε το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση και άνοιξε τον δρόμο στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας 2019 για τη φυματίωση «Είναι Ώρα» τονίζει την ανάγκη για πρόσβαση στην πρόληψη και θεραπεία, στην ανάληψη ευθυνών, στη διασφάλιση ικανοποιητικής και διαρκούς χρηματοδότησης για την έρευνα και προαγωγή του τέλους στο στίγμα και την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τη νόσο.
Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τη φυματίωση η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις Πνευμονολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Κέρκυρας και Χίου οργανώνουν κοινή διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 13.30 μμ. Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μιλήσουν: Η κ. Σοφία Καλατζή (εκ μέρους ομάδας φοιτητών ιατρικής) με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Θεσσαλία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», η κ. Σοφία Γουργουλιάνη με θέμα «Η φυματίωση στον κινηματογράφο» και η κ Αννίτα Πρασσά με θέμα «Έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης».
Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας θα μιλήσει ο κ. Παπανικολάου Ηλίας με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Κέρκυρα» ενώ από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου ο κ. Γιάνναρης Σπύρος με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Χίο, σχέση με τη μεταναστευτική κρίση».
Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Γερογιάννη Ειρήνη, επιμελήτρια Α’, υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στις αίθουσες των κλινικών και διαδικτυακά στη διεύθυνση http://live.uth.gr κανάλι1».

e-thessalia.gr