Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των λαθροϋλοτομιών και της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας κυρίως καυσόξυλων που λόγω της οικονομικής συγκυρίας τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, οι Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Τρικάλων(Δ/νση Δασών – Δασαρχεία) υλοποιούν και φέτος ‘’Ειδικό Πρόγραμμα’’  πρόληψης λαθροϋλοτομιών, στα πλαίσια εφαρμογής σχετικών Διαταγών της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.
Για την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν, εφαρμόζουν πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όλες τις εργάσιμες ημέρες αλλά και Σάββατα- Κυριακές και εξαιρέσιμες καθώς και πρόγραμμα περιπολιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου,με συνεχείς παρουσίες, αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σημεία τέλεσης των λαθροϋλοτομιών αλλά και διακίνησης των παράνομων δασικών προϊόντων.
Το όλο πρόγραμμα θα υποστηρίζεται, θα ελέγχετε και θα συντονίζεται από τη Δ/νση Δασών Τρικάλων, με τη συγκρότηση συνεργείων επιφυλακής και περιπόλων όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι για τους παραβάτες λαθροϋλοτόμους και διακινητές δασικών προϊόντων θα εφαρμοστούν αυστηρά οι εκ του Νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τέλος γίνεται γνωστό για ακόμη μία φορά όπως όσοι εκ των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Τρικάλων έχουν ανάγκες προμήθειας καυσόξυλων για τη θέρμανση τους και δεν  ικανοποιούνται οι ατομικές ανάγκες από Δημόσια ή Δημοτικά δάση της περιοχής των σε εφαρμογή εγκεκριμένων Διαχειριστικών Μελετών, τους παρέχεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως από υπολείμματα υλοτομιών, ξερά και κατακείμενα δέντρα, δέντρα από αγρούς κ.τ.λ αρκεί να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές αρχές του Ν. Τρικάλων και να μην ενεργούν από μόνοι τους .
«Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε αρωγούς όλους τους πολίτες γιατί η προστασία των Δασών και των Δασικών οικοσυστημάτων γενικά, αποτελούν Δημόσιο αγαθό και περιουσία όλων μας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε» αναφέρει σε δήλωσή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Τρι-κάλων κ. Χρ. Κουτσονάσιος.