Λιγότερη «λάμψη» εξέπεμψαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι «high end» καλοκαιρινοί προορισμοί της Μεσογείου. Εξαίρεση μόνο η Μύκονος, που κατάφερε και αύξησε ακόμα περισσότερο τις τιμές στα πολυτελή καταλύματά της. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια το κόστος διαβίωσης για τους τουρίστες στο νησί των ανέμων έχει ανέβει κατακόρυφα, με τη Μύκονο να θεωρείται, όχι άδικα, σημείο συνάντησης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς jet set.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago που επεξεργάστηκε ο INSETE Intelligence, για να κλείσει κανείς δωμάτιο σε ξενοδοχείο 5* θα πρέπει να καταβάλλει, κατά μέσο όρο, 542 ευρώ την ημέρα, ενώ έναν χρόνο πριν χρειαζόταν περίπου 485 ευρώ.
Τα 542 ευρώ την ημέρα, ωστόσο, μπορεί να φανούν και λίγα για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, την περίοδο που θεωρείται παραδοσιακά ότι αυξάνονται οι τιμές σε όλων των ειδών τα καταλύματα. Οι τιμές αυτές άλλωστε αναμένεται να ανέβουν περισσότερο έως τέλος Αυγούστου, που τα τιμολόγια των ξενοδοχείων φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα της σεζόν.
Άλλωστε, πέραν των ξενοδοχείων, οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο έχουν φτάσει να ενοικιάζονται 11.500 ευρώ ανά εβδομάδα, κατά μέσο όρο.
Συνολικά πάντως και οι τέσσερις premium προορισμοί, Μύκονος, Σαντορίνη, Ίμπιζα και Σαρδηνία, έριξαν τις τιμές τους, προκειμένου ίσως να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Το κόστος των δωματίων παραμένει σε κάθε περίπτωση αρκετά υψηλό.
Οι τιμές στα ξενοδοχεία 5*, στη Σαντορίνη από 564 ευρώ πέρσι έπεσαν στα 426 ευρώ φέτος, στην Ίμπιζα στα 471 ευρώ από 544 ευρώ και στη Σαρδηνία από τα 429 ευρώ στα 385.
Σημαντικές μειώσεις, που φτάνουν ακόμα και τα 30 ευρώ, καταγράφονται σε όλους τους προορισμούς (κατά μέσο όρο) σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4* στη Σαντορίνη, η οποία διαθέτει τα πιο ακριβά τετράστερα, κόστιζε φέτος τον Ιούνιο 322 ευρώ.    
Ήλιος και θάλασσα
Πτωτική όμως ήταν η τάση στην πλειονότητα όλων των ανταγωνιστικών της Ελλάδας προορισμών της Μεσογείου στα καταλύματα τύπου «Ήλιος και θάλασσα». Ειδικότερα, στην κατηγορία 5 αστέρων αύξηση παρουσίασε μόνο η Αττάλεια. Στην κατηγορία 4 αστέρων αύξηση παρουσίασαν μόνο οι προορισμοί της Τουρκίας Μπόντρουμ και Αττάλεια, όπως και στην κατηγορία 3 αστέρων. Οι τουρκικοί προορισμοί όμως, σε επίπεδο τιμών, είχαν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ζητημάτων τρομοκρατίας. Τη φετινή σεζόν όμως έχει αυξηθεί σημαντικά το τουριστικό ρεύμα προς τη γειτονική χώρα και οι τιμές όπως φαίνεται έχουν αυξηθεί και αυτές, αλλά όχι τόσο σημαντικά. Στην Αττάλεια για παράδειγμα οι τιμές για ένα πεντάστερο είναι στα 196 ευρώ, στο Μποντρούμ στα 215 ευρώ, στη Χαλκιδική είναι στα 248 ευρώ (μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρσι), στα Δωδεκάνησα 215 και στις Κυκλάδες στα 485 ευρώ.
Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης κατέχουν οι Κυκλάδες με 281 ευρώ και ακολούθησαν η Μαγιόρκα με 169 ευρώ, η Ίστρια με 163 ευρώ και η Κρήτη με 141 ευρώ. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς. Τα Ιόνια Νησιά εκτιμήθηκαν στα 130 ευρώ, η Χαλκιδική στα 126 ευρώ και τα Δωδεκάνησα στα 117 ευρώ. Στην Αττάλεια σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή, με 85 ευρώ. Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης κατέχουν οι Κυκλάδες και η Μαγιόρκα με 122 ευρώ και ακολουθεί η Ίστρια με 118 ευρώ. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς (κάτω από 85 ευρώ). Στην Κρήτη και στη Χαλκιδική η τιμή εκτιμήθηκε στα 84 ευρώ και στα Ιόνια νησιά στα 80 ευρώ. Στην Τουρκία σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή, στην Αττάλεια με 44 ευρώ. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στις Κυκλάδες με 93 ευρώ και ακολουθήσαν η Ίστρια με 92 ευρώ και η Μαγιόρκα με 87 ευρώ. Οι υπόλοιποι προορισμοί κυμάνθηκαν χαμηλότερα (κάτω από 65 ευρώ). Στην Τουρκία σημειώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές, με Μπόντρουμ και Αττάλεια στα 46 και 37 ευρώ αντίστοιχα. 

Aντώνης Τσιμπλάκης (Η Ναυτεμπορική)