Για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως, αύξηση ύψους 11% μηνιαίως.
«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν» σημείωσε, προχωρώντας σε σύγκριση του έργου του με αυτό των προηγούμενων.
«Να αφήσουμε πίσω, δήλωσε χαρακτηριστικά, την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού», συνέχισε.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 650 ευρώ. Αποκάλεσε επίσης ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018» σημείωσε. Μειώσαμε, πρόσθεσε, την ανεργία στο 18,3% το 2018 από το 27% το 2014.
Δεν είναι τυχαίο, είπε ο πρωθυπουργός, ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους.
«Η συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί τόσα πολλά: Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας, το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων» επέμεινε.
«Σήμερα συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων» ανέφερε.

(in.gr)