Με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα εκτονώθηκε η ένταση που προκλήθηκε στο κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις ψηφοφορίες στις καταστατικές αλλαγές. Ο πρόεδρος του κόμματος υιοθέτησε την πυροσβεστική παρέμβαση του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου ώστε οι προτεινόμενες κατασταστικές αλλαγές να ψηφιστούν με κάλπες στη διαδικασία της 15ης Μάη από τα μέλη που ανήκουν στο Σώμα των Συνέδρων παράλληλα με τις κάλπες που θα στηθούν για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή στις οποίες και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής το σύνολο των μελών.
Ωστόσο, έγινε ψηφοφορία για την θεσμοθέτηση του 50-50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα συλλογικά όργανα και σε όλες τις θέσεις η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.
Την αφορμή για τη δημιουργία εκρηκτικού κλίματος αποτέλεσε η διαφωνία της “Ομπρέλας” αναφορικά με τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών. Τα στελέχη της Ομπρέλας θεωρούν ότι τα νέα μέλη πρέπει να εγγράφονται αυτοπροσώπως στις οργανώσεις και όχι μέσω του iSyriza που τα παραπέμπει έπειτα από 15 ημέρες στις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος. Μάλιστα ζητούσαν να γίνει ψηφοφορία επ’ αυτής της πρότασης και να μετρηθούν ένας ένας οι σύνεδροι κάτι που ήταν ανέφικτο, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι με τον Πάνο Σκουρλέτη να απειλεί με αποχώρηση από το Συνέδριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας που επεδίωξε να κατευνάσει τα πνεύματα παίρνοντας το λόγο μίλησε για αντικειμενική αδυναμία του προεδρείου να κάνει καταμέτρηση έναν προς έναν των συνέδρων σε μία διαδικασία κρίσιμη-όπως είπε- η οποία έχει μεγάλη αξία και σημασία να ληφθεί χωρίς αμφισβητήσεις. Είπε επίσης πως δεν προνοήσαμε να στήσουμε κάλπη για το καταστατικό, ήταν λάθος το οποίο πρέπει να χρεωθούμε όλοι συνολικά όπως και τα σωστά που κάναμε. Ζήτησε “να προχωρήσουμε όλοι συλλογικά” και κάλεσε όσους εκδήλωσαν αντιρρήσεις “παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες να μάθουμε από αυτές τις διαδικασίες και από τα λάθη που κάναμε προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά” αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύτιμη η άποψη της μειοψηφίας.
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας εκ μέρους της Ομπρέλας είπε ότι πρέπει να ξέρουμε πώς θα γράφονται τα νέα μέλη έως τις 15 Μαϊου και ζήτησε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Καταστατικό Συνέδριο σε δύο μήνες κρατώντας το υπάρχον καταστατικό.
“Δεν έχω το μονοπώλιο της σοφίας αλλά να βρούμε μία συμβιβαστική λύση για να μπορούμε να συνεννοηθούμε” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αλλαγές που εγκρίνει το Συνέδριό μας “δεν είναι στην πέτρα γραμμές “ και τόνισε ότι θα υιοθετήσει την άποψη όχι για Καταστατικό Συνέδριο, αλλά για ουσιαστική συζήτηση είτε με διαρκές Συνέδριο είτε με απευθείας έγκριση από τα μέλη μέσα από πλατιά συζήτηση.

ethnos.gr