Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπέβαλε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μετά τις δηλώσεις περί ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Orus Reis, τις οποίες στη συνέχεια ανασκεύασε.
Από την πρώτη στιγμή μετά τις δηλώσεις, η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Άμυνας για τον κ. Διακόπουλο ήταν έκδηλη, καθώς ο αντιναύαρχος ε.α. κινήθηκε τελείως αντίθετα από την επίσημη γραμμή που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έρευνες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη χώρα.
Το Μαξίμου έσπευσε να τον «αδειάσει» και κυρίως έθεσε σε προτεραιότητα την ανασκευή των δηλώσεων Διακόπουλου προκειμένου να ανατραπεί το συμπέρασμα της αρχικής του «προσωπικής τοποθέτησης» πως το Oruc Reis έκανε έρευνες.
Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιστολή παραίτησης
Όπως λέει ο κ. Διακόπουλος στην επιστολή παραίτησής του «η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».
«Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» προσθέτει.
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.
Οι επίμαχες δηλώσεις
Το πρωί της Τρίτης, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις, οι οποίες αμέσως προκάλεσαν αίσθηση, με δεδομένο ότι κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβερνητική γραμμή.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού, παραδέχτηκε ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα» ανέφερε ο κ. Διακόπουλος.

(in.gr)