Νέο μοντέλο συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των Περιφερειών της χώρας σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους νέους Περιφερειάρχες, που ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους, και έκανε λόγο για «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», με σχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και την αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική πολιτική ανάπτυξης, σημειώνοντας πως θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης των Περιφερειών. «Τα χρήματα που έχετε να διαχειριστείτε είναι πολύ σημαντικά, 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο», είπε και πρόσθεσε: «Το άλλο σημείο, που πρέπει να εστιάσουμε είναι η κοινωνική συνοχή. Το σύνθημά μας είναι “ανάπτυξη για όλους”. Η χώρα επιστρέφει στην ευημερία, όλοι οι Έλληνες θα καρπωθούν αυτή την ευημερία».
«Θα φέρουμε σύντομα τολμηρό νομοθέτημα, που θα καθορίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων και θα μειώνει τη γραφειοκρατία. Θα ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δίνει έμφαση στο αποτέλεσμα και όχι στην επικοινωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως επενδύει ιδιαίτερα στον ρόλο της αυτοδιοίκησης και πως «η Περιφέρεια αποτελεί ένα αναπτυξιακό μοχλό της χώρας, ο οποίος απαιτεί ενίσχυση». Τόνισε πως θέλει να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνεται μία φορά το δίμηνο.
Και κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει την πρόθεση να συναντάται πάρα πολύ συχνά με τους περιφερειάρχες.
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τον άνθρωπο. Γιατί η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια είναι ο άνθρωπος», είπε ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

star.gr