Μήνυμα προς στην Τουρκία να σταματήσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ότι η Ελλάδα, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η κυρίαρχη εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι οι απειλές Ερντογάν θα κλιμακωθούν και ότι παρά το γεγονός ότι τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος ή οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό και να αποστρέψει την προσοχή του από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα συνεχιστεί. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ή να θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και προετοιμάζεται ήδη για αυτό. 
Χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις και ανέβασμα των τόνων, η Αθήνα σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τη Λευκωσία, ήδη κινείται σε διπλωματικό επίπεδο. Έχει ενημερώσει αναλυτικά τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για μία σειρά από προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με επίκεντρο τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας αίτησης για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή» και σημείωσε ότι «ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις». Παρέμβαση υπήρξε και από τον ύπατο εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αντιμετωπίζονται από την Αθήνα ως σαφή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα, ενώ διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η έντονη κινητικότητα της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο και παράλληλα η διατήρηση πλήρους ετοιμότητας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας «θα αποδώσει, όπως απέδωσε πριν λίγους μήνες και στον Έβρο».
Κυρίως όμως, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι περνά η γραμμή της προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν συνιστά απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την διεθνή κοινότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η κινητοποίησή τους.
Η κυβέρνηση ενημερώνει τους εταίρους της ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και με την επιχείρηση εισβολής στον Έβρο η οποία απέτυχε πριν λίγους μήνες αλλά και τώρα, δεν είναι μόνο να αποκτήσει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ή να σύρει την Ελλάδα σε μία διμερή διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης για θέματα που δεν υπάρχουν, αλλά να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα των Βαλκανίων.

Γιάννης Καμπουράκης (naftemporiki.gr)