Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία, προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε πως όχι μόνο δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, αλλά 500.000 συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως.
Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είχα μία αμυδρή ελπίδα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν αρκετά θαρραλέος να έρθει στη Βουλή, προτιμά όμως πιο ασφαλείς επιλογές γιατί στην οικονομία τελείωσε η καταστροφολογία».
«Το δικό μας τέταρτο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό, θα μας δεσμεύει στο εξής»
«Ψάχνουμε να βρούμε πού πήγε αυτό το τέταρτο μνημόνιο που λέγατε ένα χρόνο ότι θα έρθει», τόνισε ενώ επεσήμανε ότι «και από τα μνημόνια βγήκαμε, και τις συντάξεις σώζουμε, και τις αδικίες αποκαθιστούμε, και τα αναδρομικά δίνουμε, και το κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσουμε». Όπως σημείωσε, «θα υλοποιηθούν ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ».
Είπε, δε, ότι το αφήγημα της Ν.Δ. καταρρέει εντελώς ενώ σχολίασε τις απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής: «Μπορούμε, αφού επιμένετε, αυτά τα μέτρα να τα βαφτίσουμε μέτρα του τέταρτου μνημονίου. Μόνο που αυτό δεν θα είναι μνημόνιο με τους δανειστές, αλλά με τον λαό για τις ανάγκες του. Το δικό μας τέταρτο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό, θα μας δεσμεύει στο εξής».
Εκτοξεύοντας βολές στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «δεν υπάρχει στη μεταπολιτευτική ιστορία άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του τόσες πολλές φορές».
«Ουσιαστική διόρθωση» - «Σύνδεση των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των μη μισθωτών με τις εισφορές τους»
Μιλώντας για το νομοσχέδιο, είπε ότι έρχεται να κάνει μια πολύ ουσιαστική διόρθωση, ενώ στάθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε, στόχος είναι ένα υγιές και βιώσιμο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ανέφερε εξάλλου ότι «κανείς δεν θα ξεχάσει τις μέρες του 2014, όταν η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27%. Σήμερα έχουμε μια μείωση της τάξης του 8%».
Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «τα προηγούμενα χρόνια, με τις απόπειρες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος, ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό που να μην είναι άδικο για τους ασφαλισμένους». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ κατέστη πλεονασματικός. Όπως επέμεινε, μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, με σύνδεση για πρώτη φορά των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των μη μισθωτών με τις εισφορές τους. «Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», συνέχισε. «Αυτά που ανακοινώνουμε δεν είναι παροχές, δεν είναι "Τσοβόλα δώσ’ τα όλα"», σημείωσε.

naftemporiki.gr