Το «πράσινο φως», προκειμένου να προχωρήσουν τελικά οι 15.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς αρχικά είχαν εκφραστεί προβληματισμοί όσον αφορά στον σχεδιασμό που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών.
Σήμερα τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσαν ότι οι διορισμοί θα γίνουν εντός της επόμενης διετίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «πρώτα θα γίνουν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και θα ακολουθήσουν 5.250 μόνιμοι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση, και άλλοι τόσοι (5.250) μέσα στο 2021».
Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «αποτελεί βασική μας προτεραιότητα να προχωρήσουμε σε διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τις δημογραφικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2020».
Αρχικά η κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, είχε εκφράσει προβληματισμούς για την εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους 10.500 διορισμούς, προκαλώντας τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Με βάση την απογραφή και όχι στα "τυφλά" θα γίνονται από εδώ και πέρα οι μόνιμοι διορισμοί, με εξαίρεση τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, που οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά», είχε αναφέρει πριν απο λίγο καιρό στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, η διαδικασία των μόνιμων διοριμών στα σχολεία θα ξεκινήσει από το νέο έτος, καθώς όλες οι ενέργειες θα «περάσουν» μέσα από το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση σχετικών πινάκων για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση μέσα στο 2020.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει και νέες ρυθμίσεις όσον αφορά στην αναθεώρηση του πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πιο απλό, δίκαιο και σύγχρονο σύστημα και μάλιστα θα συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Ταυτόχρονα με αυτές τις ρυθμίσεις, υπάρχουν και προτάσεις για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και, όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, «η αξιολόγηση δεν θα έχει “τιμωρητικό” χαρακτήρα, αλλά θα πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση των αδυναμιών του συστήματος».
Επαναφορά της τράπεζας θεμάτων
Οσον αφορά στους μαθητές του Λυκείου το υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζεται και για την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, έτσι ώστε οι απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο να γίνονται με θέματα από την τράπεζα. Για τον σκοπό αυτό το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα θέματα θα αξιολογηθούν από Επιτροπές Ειδικών, που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ, και εφόσον κριθούν κατάλληλα, θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα.

ethnos.gr