Ιστορική ημέρα για το ΤΕΙ Θεσσαλίας η χθεσινή στη Βουλή. Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Με το νομοθέτημα το ΤΕΙ Θεσσαλίας χάνει την υπόστασή του ως αυτόνομο Τεχνολογικό ίδρυμα και εντάσσεται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μπορεί το νομοσχέδιο να έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία,όμως δεν έλειψαν οι εντάσεις από βουλευτές, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους μιλώντας για κλίμα συναίνεσης, διαλόγου και δημοκρατίας.

Επίθεση από Κέλλα

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, που ήταν ο βασικός εισηγητής της ΝΔ, εξαπέλυσε επίθεση στον Υπουργό ζητώντας εξηγήσεις αρχικά για την απόφαση το ΤΕΙ της Κρήτης να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και να γίνει πανεπιστημιακό ίδρυμα και στη συνέχεια για την επιμονή του να καταργήσει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, την ώρα που υπάρχει διακομματική συναίνεση για τη μη κατάργησή του αφού και υψηλή ζήτηση έχει το τμήμα και απορρόφηση από την αγορά εργασίας. «Καμία πειστική εξήγηση δε δίνετε γιατί επιθυμείτε διακαώς την κατάργησή του» του είπε ο βουλευτής για να λάβει ως απάντηση τη σιωπή του Υπουργού.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 32 του Νομοσχεδίου για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέση Πρύτανη, ενώ επίκειται η συνταξιοδότηση του υποψηφίου, αφήνοντας αιχμές ότι γίνεται για την προώθηση συγκεκριμένου προσώπου.

Τελικά ο κ. Γαβρόγλου όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή θα το αποσύρει και θα καταθέσει τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηρετούντες Πρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη διαδοχική ή μη θητεία.

Λ.Ε.kosmoslarissa.gr