Τα δημόσια νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, όπως άλλωστε και το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, έχουν κατακλυστεί από διευθυντές του ΕΣΥ -έχουν τον βαθμό του διευθυντή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασκούν και διευθυντικά καθήκοντα. Ενδεικτικός της συγκεκριμένης εικόνας είναι ο επικαιροποιημένος κατάλογος Διευθυντών, ιατρών κλάδου ΕΣΥ των νοσοκομείων για το έτος 2019, που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου.

Σύμφωνα με τον φετινό κατάλογο, που επικαιροποιείται κάθε χρόνο, στα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας υπηρετούν 324 γιατροί διευθυντές του ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα σκήπτρα κρατά όπως είναι φυσικό το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που απασχολεί 55 διευθυντές του ΕΣΥ και ακολουθούν πολύ κοντά το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας με 47 διευθυντές και του Βόλου με 43 διευθυντές. Ακολουθούν το νοσοκομείο Χαλκίδας με 34 διευθυντές, το νοσοκομείο Τρικάλων με 30 διευθυντές, και τα νοσοκομεία Καρδίτσας και Λαμίας με 29 και 28 διευθυντές αντίστοιχα. Πιο πίσω βρίσκονται τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Άμφισσας με 16 και 12 διευθυντές αντίστοιχα ενώ μονοψήφιος αριθμός διευθυντών απασχολείται στα νοσοκομεία Θήβας (9), Καρπενησίου (9), Κύμης (8) και Καρύστου (4).

Από τη μελέτη των διευθυντών ανά ειδικότητα προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διευθυντές ΕΣΥ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού των κλινικών τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας υπηρετούν 9 διευθυντές ακτινοδιαγνωστικής, 8 διευθυντές μικροβιολογίας, 6 διευθυντές παθολογίας, 4 διευθυντές καρδιολογίας και 3 διευθυντές παιδοχειρουγρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 5 διευθυντές αναισθησιολογίας, στο νοσοκομείο Βόλου 5 διευθυντές ιατρικής βιοπαθολογίας και στο νοσοκομείο Τρικάλων 7 διευθυντές παθολογίας.

Συνεργασία ΕΕΣ Λάρισας με το Δημοκρίτειο

Συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την πρακτική άσκηση φοιτητών του στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκινά από τον επόμενο μήνα το τοπικό παράρτημα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Είναι η πρώτη φορά που το τοπικό παράρτημα του ΕΕΣ θα συνεργαστεί με ελληνικό πανεπιστήμιο με την πρόεδρό του κα Ρουμπίνη Λεονταρή να επισημαίνει ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας καθώς αποτελεί, όπως σημειώνει, αναγνώριση της δραστηριότητας του ΕΕΣ τόσο διοικητικά όσο και επιστημονικά, δεδομένων των αυστηρών κριτηρίων που θέτει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τις συνεργασίες του.

Στις προθέσεις της διοίκησης, όπως αποκαλύπτει η κα Λεονταρή, είναι το άνοιγμα του ΕΕΣ Λάρισας στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την προώθηση συνεργασιών και κοινών δράσεων με τμήματα που λειτουργούν τόσο στον Βόλο όσο και στη Λάρισα.

Ιπποκρατική βιβλιοθήκη στην Ιατρική

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΜΑΛΙΖΟΣ

Για την ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης εφάμιλλης της Κω δεν αρκούν μόνο οι διακηρύξεις των πολιτικών αρχών αλλά απαιτείται μια καλά οργανωμένη προσπάθεια, καταρχήν με ένα ειδικό συνέδριο και με περιεχόμενο που θα διαχυθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υποστηρίζει ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κων. Μαλίζος.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της πρόσφατης εκδήλωσης για τους Λαρισαίους ασθενείς του Ιπποκράτη στο Δημοτικό Ωδείο τάσσεται υπέρ της ανάληψης εξωστρεφών δράσεων από τους τοπικούς φορείς αλλά και της περαιτέρω δραστηριοποίησης της Ιατρικής Σχολής για την επίτευξη του στόχου.

"Η Λάρισα για να επιτύχει τον στόχο της πρέπει να επιδιώξει την προσέλκυση ασθενών ως περιοχή που προσφέρει Ιπποκρατικές υπηρεσίες υγείας" τονίζει ο καθηγητής Ορθοπαιδικής για να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη στήριξη της κοινής προσπάθειας. Όπως επί της δικής του θητείας ονομάστηκε το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής "αμφιθέατρο Ιπποκράτης", έτσι μπορεί στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει η "Ιπποκρατική βιβλιοθήκη", που θα προσελκύσει ιστορικά βιβλία εγνωσμένης αξίας για το έργο και τις επιδράσεις του ιστορικά πατέρα της Ιατρικής.

Έντυπο για τα δικαιώματα στην υγεία

Κυκλοφόρησε με τίτλο "Δικαιώματα στην υγεία που αφορούν τη ζωή όλων" φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο φυλλάδιο γίνεται αναφορά στα αρμόδια όργανα για την προστασία των ληπτών υπηρεσιών υγείας, δηλαδή στα Γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στο Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου καθώς και στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Αναφορές γίνονται στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών υπηρεσιών Υγείας, στην Ειδική Επιτροπή για τα Άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη ενώ παρέχονται πληροφορίες για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη λίστα χειρουργείου.

Ειδική αναφορά τέλος γίνεται και στις άτυπες πληρωμές (φακελάκια), οι οποίες, όπως τονίζεται, αποτελούν παράνομη πρακτική και σημαντική πηγή δημιουργίας ανισοτήτων και αποτελεσματικότητας στον τομέα της υγείας. Καλείται μάλιστα όποιος αντιληφθεί περιπτώσεις χρηματισμού επαγγελματιών υγείας να απευθυνθεί άμεσα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Δημήτρης Κατσανάκης Ελευθερία