Η αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή) σηματοδοτεί και την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.
Μέχρι σήμερα, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ξεκινούσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στα μέσα Ιουλίου και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου επί των ακινήτων εκδίδονταν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τη μέχρι πρότινος νομοθεσία ο φόρος καταβαλλόταν τον επόμενο μήνα από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021». Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα καθυστερήσει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και προφανώς θα φθάσει μέχρι και τον Αύγουστο.
Στην περίπτωση αυτή θα καθυστερούσε σημαντικά και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με κίνδυνο να καταβληθεί η πρώτη δόση τον Οκτώβριο. Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάθεση του χρόνου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε μία περίοδο κατά την οποία τα έσοδα του Δημοσίου παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση, κρίθηκε σκόπιμη η ψήφιση της ανωτέρω διάταξης. Πόσο δε μάλλον, όταν η πρώτη δόση είναι και η υψηλότερη, καθώς πολλοί φορολογούμενοι καταβάλλουν τον φόρο εφάπαξ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει φέτος από τον ΕΝΦΙΑ το ποσό των 2,53 δισ. ευρώ. Πάντως, πολλοί φορολογούμενοι μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ ή να πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 50%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Βέβαια, για να υπολογιστούν oι εκπτώσεις θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:
• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)