Νέα «εκστρατεία» για την έκδοση αποδείξεων ξεκίνησε η ΑΑΔΕ, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η γενικότερη προσπάθεια της ΑΑΔΕ για την έκδοση αποδείξεων επεκτείνεται την περίοδο αυτή και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, μέσω της καμπάνιας  «Apodixi Please». Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και τους τουρίστες και να τους κάνει «συμμάχους» στο έργο της για καταπολέμηση της φοροαποφυγής, προτρέποντάς τους να ζητούν απόδειξη για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν, ενώ ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή τους ενημερώσει για τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές.

Τσουνάμι ελέγχων

Σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αλλά και μικτά κλιμάκια με την Οικονομική Αστυνομία, για τον εντοπισμό παραβατών της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων.

Στους εν λόγω μάλιστα ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας εξετάζεται και η τήρηση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας. Το τετραήμερο από 8 έως 11 Αυγούστου 2019, με βάση και τα επίσημα στοιχεία, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν πληθώρα ελέγχων στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα.

Ελέγχθηκαν 36 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν συνολικά 9 παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και 74 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ σε 3 περιπτώσεις προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Αναλυτικότερα, από τους εν λόγω ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής:

σε καφέ-μπαρ, μη έκδοση 26 αποδείξεων και απασχόληση 4 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε επιχείρηση, μη έκδοση 12 αποδείξεων,

σε καφέ, μη έκδοση 24 αποδείξεων και απασχόληση 4 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε ταβέρνα, μη έκδοση 6 αποδείξεων,

σε εστιατόριο, μη έκδοση 4 αποδείξεων,

σε εστιατόριο, 3 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,

σε εστιατόριο, 12 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,

σε μπαρ, 5 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,

σε πιτσαρία, 5 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,

σε μπαρ, 2 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά δε τους κοινούς ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ με την Οικονομική Αστυνομία, προέκυψαν τα κατωτέρω αποτελέσματα:

σε μπαρ, η απασχόληση 2 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε κέντρο διασκέδασης, η απασχόληση εργαζομένου, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και 2 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε κέντρο διασκέδασης, μη έκδοση 9 αποδείξεων και η απασχόληση 2 εργαζόμενων, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,

σε καφέ-μπαρ, η απασχόληση 2 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε μπαρ, μη έκδοση 9 αποδείξεων, η απασχόληση 3 εργαζόμενων, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και 3 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε καφέ, μη έκδοση έντεκα αποδείξεων,

σε μπαρ, μη έκδοση απόδειξης και η απασχόληση 2 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε κέντρο διασκέδασης, εργαζόμενη χωρίς να είναι καταχωρημένη στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,

σε μπαρ, εργαζόμενος χωρίς να είναι καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,

σε ξενοδοχείο, η απασχόληση εργαζομένου εκτός ωραρίου εργασίας,

σε ξενοδοχείο, η απασχόληση εργαζομένου εκτός ωραρίου εργασίας,

σε μπαρ, η απασχόληση 4 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε εστιατόριο, η απασχόληση ανασφάλιστου εργαζομένου και 9 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε μπαρ, η απασχόληση ανασφάλιστου εργαζόμενου και 4 εργαζόμενων εκτός ωραρίου εργασίας,

σε εστιατόριο, η απασχόληση εργαζομένου εκτός ωραρίου εργασίας.

Επίσης, ελεγκτές του Τελωνείου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Κρήτη, όπου βρέθηκαν:

σε 4 επιχειρήσεις, πλήθος απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ.), τα οποία παραδόθηκαν για καταστροφή στο Τελωνείο Ηρακλείου Κρήτης και

σε μία επιχείρηση ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, για τα οποία δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.   

«Ζητήστε Απόδειξη»

Η καμπάνια «Apodixi Please» «τρέχει» σε όλες τις διαφημιστικές θέσεις στις αίθουσες αφίξεων, ακόμη και δίπλα στους ιμάντες παραλαβής αποσκευών όλων των μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος κ.ά.), αλλά και σε μεγάλα site του εξωτερικού, μέσω Google. Επισημαίνεται ότι η καμπάνια περιλαμβάνει μια φωτογραφία από ελληνικό τοπίο, καθώς και μια απόδειξη ταμειακής μηχανής δίπλα σε αυτό, ενώ αναφέρονται τα εξής στα αγγλικά:

«Μια φωτογραφία είναι απόδειξη μιας ανάμνησης. Ζητήστε απόδειξη για τις πληρωμές σας. Καλωσορίσατε στην Ελλάδα! Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές. Όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δέχονται χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες. Δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε αν δεν πάρετε απόδειξη. Συνεπώς, ζητήστε να πληρώσετε με κάρτα.

Ζητήστε την απόδειξή σας.

Απλά πείτε “Apodixi_Please”».

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα banner στο internet οδηγούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου εκεί παρέχονται και αναλυτικές οδηγίες για τους τουρίστες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ)