Ένα παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής ψευδών ειδήσεων μέσω ιστοσελίδων και δεξαμενών σκέψης, που είχε ως στόχο να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη υπέρ της Ινδίας και κατά του Πακιστάν εντόπισαν Ευρωπαίοι ερευνητές.
Το συντονισμένο δίκτυο αποτελείτο από 265 sites σε 65 χώρες του κόσμου, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο έκθεση του EU Disinfo Lab, μιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες. Οι ερευνητές εντόπισαν τις ιστοσελίδες στην ινδική εταιρεία Srivastava Group. Παράλληλα, ανακάλυψαν ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας μέσω του δικτύου είχε ως στόχο να υπονομεύσει εκδηλώσεις του Πακιστάν στην Ευρώπη.
Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάμιξης της ινδικής κυβέρνησης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σκοπός του δικτύου ήταν η προπαγάνδα κατά του Πακιστάν, που συνορεύει με την Ινδία.
Η έρευνα του EU Disinfo Lab άρχισε από το ΕΡ Τoday, μια ιστοσελίδα που ισχυριζόταν ότι αποτελεί online περιοδικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τον Οκτώβριο, το επιτελείο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης αποκάλυψε ότι το ΕΡ Today αναμετέδιδε μεγάλες ποσότητες ειδήσεων απευθείας από τη Russia Today και τη Voice of America.
Ορισμένοι υποπτεύθηκαν ρωσική ανάμιξη, αλά το EU Disinfo Lab, που αποτελεί ανεξάρτητη ΜΚΟ, εντόπισε ότι πίσω από τους σέρβερ της ιστοσελίδες ήταν η ινδική εταιρεία Srivastava Group.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC