«Η ένταξη, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, της πρότασής μας για την ανέγερση δημαρχείου στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” αποτελεί μία σπουδαία εξέλιξη, αφού δικαιώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των δημοτικών αρχών των Αντώνη Μαυρογιάννη, Χριστίνας Χριστούλα, Βασίλη Κουτσαντά, και, κυρίως, δικαιώνει την επιθυμία των κατοίκων του Δήμου μας για ένα σύγχρονο Δημοτικό Κατάστημα, που θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα την παροχή υπηρεσιών και θα είναι ανάλογο της ιστορικότητας και της αίγλης της κωμόπολης της Αγιάς».

Με τα λόγια αυτά, περιχαρής και δικαιωμένος για την όλη προσπάθεια που προηγήθηκε της απόφασης, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για ένα τεράστιο για την Αγιά έργο που, όπως πιστεύει, από τη μια, θ’ αλλάξει ριζικά το εμπορικό της κέντρο της, και, από την άλλη, θα ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο στις συνδιαλλαγές μεταξύ δημοτών και υπηρεσιών του Δήμου.

«Η απόφαση αυτή» δήλωσε «είναι η αρχή μιας σειράς σπουδαίων έργων που έχουν δρομολογηθεί και θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, τόσο στην πόλη της Αγιάς, όσο και στον υπόλοιπο Δήμο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και στην αλλαγή της εικόνας του Δήμου μας. Παράλληλα, η κατασκευή του νέου δημαρχείου σε σχέση με την αξιοποίηση των κτιρίων του Αχίλλειου Ηρακλείδιου Γηροκομείου Αγιάς, απελευθερώνει τον χώρο του παλιού δημαρχείου, το οποίο θα μετατραπεί σε μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Ο προϋπολογισμός του νέου δημαρχείου, 1.130 τετραγωνικών μέτρων, είναι 1.738.480€. Το έργο, με τίτλο «Ανέγερση Δημοτικού Καταστήματος Δήμου Αγιάς», εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ μεγάλο έργο για το οποίο απαιτείται το γκρέμισμα της παλιάς αγοράς της Αγιάς που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην Κεντρική της πλατεία. Θα χρειαστεί πρωτίστως δύο καταστήματα πώλησης ειδών αρτοποιείου, ένα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, το γραφείο του ΙΚΑ, το Κέντρο Κοινότητας και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να μεταφερθούν από ‘κει, εν συνεχεία να ισοπεδωθεί το κτίσμα και μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου. Ενός κτιρίου που η φιλοδοξία είναι να αποτελέσει κόσμημα για την Αγιά, θα είναι διώροφο, κεραμοσκεπές, με υπόγειο και δίπλα του θα φέρει πυργίσκο – ρολόι που θα επικοινωνεί με το υπόλοιπο με έναν διάδρομο, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα πλακοστρωθεί όπου δεν φυτευτεί πράσινο. Το εμβαδόν του υπογείου του θα είναι 483,45 τ.μ., του ισογείου 345,35 και του ορόφου 300,7 τ.μ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το κτίριο που θα γκρεμιστεί ανεγέρθη επί προεδρίας Κοινότητας Αγιάς του αειμνήστου πολιτικού της περιοχής Τάκη Καρδάρα. Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1950, αμέσως μετά τις κοινοτικές εκλογές του 1958, όπου και είχε συγκεντρώσει το συντριπτικό 86% των ψήφων των Αγιωτών, οι οποίοι τον επέλεγαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά για πρόεδρό τους. Το κτίσμα αντικατέστησε τότε την παλιά κοινοτική αγορά, όπου στεγαζόταν η κρεαταγορά. Η ΤΥΔΚ είχε κάνει τότε τη μελέτη με επιβλέποντα μηχανικό τον Θεόδωρο Δημόκα. Την εκτέλεση του έργου είχε αναλάβει ο μηχανικός Νικόλαος Λιάκος. Η ανέγερση έγινε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το κτίριο για την εποχή αποτέλεσε κι αυτό κόσμημα για την Αγιά και σ’ αυτό υποχρεωτικά στεγάστηκαν όλα τα κρεοπωλεία και τα ψαράδικα της πόλης. Με το πέρασμα πολλών χρόνων, σχεδόν τριών δεκαετιών η χρήση του άλλαξε. Σήμερα, 60 χρόνια μετά, αποφασίστηκε η κατεδάφισή του…

Νίκος Γουργιώτης Ελευθερία