Ένας χώρος αναφοράς για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη και ταυτόχρονα ένα πολυκέντρο δραστηριοτήτων πρόκειται να δημιουργηθεί πολύ σύντομα στην Καρδίτσα.
Παράλληλα από τις δράσεις που θα φιλοξενεί θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον  και γενικότερα η τοπική κοινωνία.
Πιο αναλυτικά ο χώρος θα είναι στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς και συγκεκριμένα στην γωνία που βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, εκεί που στεγάζονταν τα εργαστήρια τέχνης του Δήμου.
Τα καταστήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα ενοικιαστούν από την ΑΝ.ΚΑ. που έχει και την διαχείριση του προγράμματος και τα έξοδα του ενοικίου που θα είναι ανάλογο με αυτό που πληρώνουν οι άλλες επιχειρήσεις, θα καλυφθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στo πλαίσιo του προγράμματος φιλοξενίας που υλοποιείται και στην πόλη μας.
Μία γενικότερη εικόνα για το τι θα είναι και πως θα λειτουργεί αυτός ο χώρος, έδωσαν στο KarditsaLIve.Net η Υπεύθυνη τμήματος Σχεδιασμού Μελετών  και Υπηρεσιών ΟΤΑ κ. Χρυσαυγή Σέγγη και ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ κ. Βασίλης Μπέλλης.
Πρώτα απ’ όλα θα δημιουργηθεί μια αίθουσα όπου θα μπορεί να συγκεντρώνεται η κοινότητα των προσφύγων και να βρίσκεται σε επαφή. Για παράδειγμα, μας είπε η κ. Σέγγη, μπορεί να οργανωθεί ένα απόγευμα για τις γυναίκες ή ότι άλλο θέλουν ως κοινότητα για να διατηρήσουν τα ήθη και τις συνήθειές τους.
Παράλληλα θα υπάρχουν χώροι που θα γίνονται κάποιες εκπαιδεύσεις όπως εκμάθηση γλωσσών, επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.λ.π,. αλλά και δραστηριότητες για παιδιά όπως ζωγραφική, θέατρο και ότι άλλο ενδιαφέρει, που θα αφορούν γενικότερα την τοπική κοινωνία και όχι μόνο τους πρόσφυγες, με την συμμετοχή και φορέων του νομού, ακόμα και επαγγελματικών, που θέλουν να προσφέρουν σε αυτή τη βάση.
Εδώ ακριβώς μπαίνει και ένα άτυπο στοίχημα για το αν τελικά αυτή η προσπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που οδηγεί στην ενσωμάτωση των προσφύγων και την αγαστή συνεργασία και συνύπαρξη με τον τοπικό πληθυσμό που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο.
Να σημειώσουμε εδώ πως οι εργασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού έχουν καθυστερήσει, όπως μας είπε ο κ. Μπέλλης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αλλά θα προχωρήσουν άμεσα και στόχος είναι να είναι έτοιμος για λειτουργία ο χώρος μέσα στον Ιανουάριο.

karditsalive.net