Σε μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας, προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Εκπαιδευτηρίου, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των καθηγητών, καθώς ο Σύλλογος διδασκόντων συνυπογράφει το ψήφισμα που εκδόθηκε.
Τα παιδιά πραγματοποίησαν μία εσωτερική, θα λέγαμε, συναυλία, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένα να αγωνιστούν για να έχει μέλλον το σχολείο τους.
Τη βασική αιτία τόσο αυτής της δράσης όσο και άλλων σε πανελλαδικό επίπεδο, τόσο σήμερα, όσο και αύριο Τρίτη αποτελεί το άρθρο που καταργεί την καλλιτεχνική επιτροπή, αρμόδια για την λειτουργία των Μουσικών Σχολείων και τα μετατρέπει από σχολεία κατάρτισης σε σχολεία ενθάρρυνσης. Παράλληλα διακόπτει την απαραίτητη χρηματοδότηση των σχολείων για ειδικό εξοπλισμό.
Από την πλευρά των μαθητών θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζονται τα σχολεία τους και εκφράζουν φόβους για σχέδιο κατάργησης του. Ως εκ τούτου στέκονται απέναντι στο νομοσχέδιο και τα συγκεκριμένα άρθρα και ζητούν απόσυρσή τους.
Στο σχετικό ψήφισμα της κινητοποίησης αναφέρονται τα εξής:
«Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών Σχολείων, που διαφαίνεται από τις σχετικές διατυπώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Δεν έχουμε σκοπό να αμφισβητήσουμε το ενδιαφέρον ή τις καλές προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά στη ρύθμιση θεμάτων για τα συγκεκριμένα Σχολεία. Απλώς επισημαίνουμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία τους αλλά, αντίθετα, θα προκαλέσουν προβλήματα  υποβαθμίζοντας μάλιστα το θεσμό των Σχολείων αυτών.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μην προβεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί  διαβούλευση επ’ αυτού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιθυμούμε τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση  της λειτουργίας των Σχολείων αυτών.  Καλούμε λοιπόν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μεριμνήσει για την αναβάθμιση των μουσικών σπουδών στα μουσικά σχολεία:
-με τη θεσμοθέτηση ειδικών Συμβούλων Μουσικής Παιδείας στο ΙΕΠ,
-με την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων,
-με προσλήψεις μονίμων καθηγητών σε γενικά και μουσικά μαθήματα,
-με τη χορήγηση βιβλίων στα μουσικά μαθήματα,
-με χρηματοδότηση για το μουσικό και τεχνικό εξοπλισμό
-και με διεξαγωγή εξετάσεων  πιστοποίησης στα αντικείμενα της μουσικής εκπαίδευσης.
Τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις  προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική μουσική και καλλιτεχνική παιδεία, είτε αυτή αξιοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς, είτε για την προσωπική μας καλλιέργεια.  Γι ‘αυτό ζητάμε την αναδιαμόρφωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, έτσι ώστε να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την εκπλήρωση του πολιτισμικού-παιδαγωγικού  σκοπού τους και την διάπλαση ευαισθητοποιημένων μαθητών και εν συνεχεία πολιτών.
 Σήμερα 3 Δεκέμβρη 2018, οι μαθητές του σχολείου προβαίνουμε σε μουσική διαμαρτυρία στον χώρο του σχολείου, παράλληλα με τη διαμαρτυρία των συμμαθητών μας στην Αθήνα, έχοντας συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μας.».

karditsalive.net