Στα προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου, ο γραμματέας κ. Θ. Σίμος, ο οποίος υπηρετεί στο Κ. Υ. Σοφάδων. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικο βίας ο κ. Σίμος ανέφερε ότι εχουν συμβει και άλλα περιστατικά στα οποία καλούνταν η Αστυνομία και δεν προσέρχονταν ή έρχονταν μετά από αρκετή ώρα. Η υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος Σοφάδων, είπε ο κ. Σίμος, είναι ζήτημα της πολιτείας και όχι των γιατρών.
Σε ότι αφορά τη θέρμανση και την καθαριότητα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, όχι όμως και στα περιφερειακά ιατρεία, αφού οι συμβάσεις καθαριότητας έχουν λήξει από το 2016. Θέρμανση υπάρχει μόνο στις έδρες των Περιφερειακών Ιατρείων αλλά ο κάθε γιατρός μπορεί εβδομαδιαίος να επισκέπτεται 4-5 χωριά.
Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε ο κ. Σίμος είναι η σίτιση των εφημερευόντων γιατρών των ΚΥ. Από το 2014 παραμένουμε οι φτωχοί συγγενείς, είπε χαρακτηριστικά. Στο νοσοκομείο σιτίζονται κανονικά, ενώ τα έξοδα σίτισης οι εφημερεύοντες γιατροί των Κ.Υ. τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι.
Χωρίς λύση παραμένει το θέμα των διακομιδών.Το ΕΚΑΒ καλύπτει κατά μέσο όρο μια βάρδια ημερησίως στα ΚΥ. Τις άλλες ώρες, αν απαιτηθεί διακομιδή με τη συνοδεία γιατρού, δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει ακολούθως ο γιατρός στο ΚΥ. Παραμένει στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος της βάρδιας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή εφημέρευση των ΚΥ. Επιπλέον, μετά το τέλος της βάρδιας ο γιατρός πρέπει να επιστρέψει με δικά του έξοδα.
Σχετικά με τον ιατρικό εξοπλισμό και τα υλικά, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι ελλείψεις δεν είναι τόσο τραγικές. Τέλος, ο κ. Σίμος έθεσε το ζήτημα του μηχανισμού συνταγογράφησης και το ιντερνετ. Ο εξοπλισμός μετά από έξι χρόνια ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι παρωχημένος πλέον. οι γιατροί έχουν προμηθευτεί κάποια «στικάκια» από την υγειονομική περιφέρεια που δεν πιάνουν παντού ίντερνετ ούτε η ταχύτητά τους είναι ικανή να ανταπεξέρθει στις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πολλές φορές οι συνδέσεις στα χωριά πληρώνονται από τον ίδιο τον πληθυσμό.

ert.gr