Περισσότερες από 1.100 αιτήσεις οικογενειών του ν. Καρδίτσας, προκειμένου να λάβουν, μέσω ΕΣΠΑ, επιταγές voucher, για συμμετοχή παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και ΚΔΑΠ, έμειναν ανικανοποίητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και συγκριτικά στοιχεία που παρείχε στο KarditsaLive.Net ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας, φέτος, σε επίπεδο νομού υποβλήθηκαν, και για τις τρεις προαναφερόμενες δομές 3.144 αιτήσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 2.206. Είχαμε, δηλαδή, 938 αιτήσεις περισσότερες μέσα σε ένα χρόνο.

Το δυσάρεστο είναι πως ενώ πέρυσι ικανοποιήθηκαν οι 2.042 εξ αυτών και έμειναν εκτός voucher 164, φέτος ικανοποιήθηκαν 2.009 και δεν πήραν επιταγές 1.135.

Από τις αιτήσεις που τελικά δεν εγκρίθηκαν είχαμε απόρριψη για τις 361 λόγω ελλιπή φακέλου (με κυρίαρχες αιτίες το υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προβλέπεται στην προκήρυξη, την έλλειψη φορολογικής ενημερότητας και ασφαλιστικά θέματα) και για 774 απλά δεν έφθασαν οι επιταγές και κηρύχτηκαν αναπληρωματικές για την περίπτωση που δεν επωφεληθεί ο κάτοχος κάποιας από τις εγκριθείσες.

Εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα καθώς όπως μας είπαν και άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο, υπήρξε δραματική αύξηση των αιτήσεων χωρίς να υπάρξει ανάλογη αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για να φιλοξενηθεί ένα παιδί σε δημοτικό βρεφικό (από 2 μηνών έως 2,5 ετών) ή ΚΔΑΠ, απαιτείται η επιταγή voucher, σε αντίθεση με τα παιδιά που πάνε σε δημοτικούς παιδικούς που μπορούν να πάνε και χωρίς voucher, καταβάλλοντας ένα ποσό για τροφεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες με βρέφη και παιδιά που θέλουν να απασχοληθούν σε ΚΔΑΠ και δεν διαθέτουν voucher, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.

Από τα στοιχεία είναι σαφές πως υπάρχει έλλειψη Δημοτικών βρεφικών σταθμών καθώς στην ευρύτερη περιφερειακή ενότητα λειτουργούν μόνο τρεις στο Δήμο Καρδίτσας. Γι αυτό και πάγιο αίτημα του Συλλόγου Γυναικών είναι κάθε παιδικός σταθμός να διαθλετει και βρεφικό, με το ανάλογο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε όλους τους Δήμους.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τα νούμερα των voucher που λένε ότι 51 βρέφη θα φιλοξενηθούν στους τρεις βρεφικούς του Δήμου και 222 σε ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς.

Γενικότερα πάντως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Δήμο Καρδίτσας υπό την έννοια ότι σε αυτόν υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού και συνεπώς και οι περισσότερες αιτήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως για τις δομές του μεγαλύτερου Δήμου του νομού (βρεφικοί, σταθμοί, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ, δημοτικοί και ιδιωτικοί) είχαμε φέτος 1.458 εγκρίσεις voucher, όταν πέρυσι ήταν 1.615, άρα έχουμε μείωση κατά 157.

Οι υπόλοιποι τρεις Δήμοι που διαθέτουν ανάλογες δομές, πλην βρεφικών και πάντα σε δημοτικό και ιδιωτικό τομέα, παρουσίασαν αύξηση φέτος σε σχέση με πέρυσι αλλά με το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν να είναι υποδιπλάσιο αυτών που αφορούν στο Δήμο Καρδίτσας.

Πιο αναλυτικά στο Δήμο Σοφάδων έχουμε 215 εγκρίσεις, ενώ πέρυσι ήταν 161, στον Δήμο Παλαμά φέτος πήραν voucher 158 που υπέβαλαν αίτηση ενώ πέρυσι 151 και στο Δήμο Μουζακίου φέτος οι εγκρίσεις έφθασαν 175 έναντι 112 πέρυσι. Τον αριθμό των 2009 εγκρίσεων συμπληρώνουν τρεις στο Δήμο Πλαστήρα που όμως θα κατευθυνθούν σε δομή άλλου Δήμου καθώς δεν διαθέτει ούτε δημοτική ούτε ιδιωτική ο συγκεκριμένος.

Λιγότερα παιδιά και στον βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Σύλλογο Γυναικών, λιγότερα παιδιά θα φιλοξενήσει σε πρώτη φάση και ο κρατικός βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ καθώς υπεβλήθησαν 54 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 33, όταν τα αντίστοιχα νούμερα πέρυσι ήταν 66 και 52.

Π.Κ., karditsaLive.Net