Σε τρεις κατηγορίες μπορούμε να τοποθετήσουμε τους Καρδιτσιώτες, σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας, το πρωί του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου, με το νομό να βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο 3 και άρα να είναι υποχρεωτικό να φοριέται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η πρώτη συμπεριλαμβάνει αυτούς που την φορούσαν κανονικά, η δεύτερη εκείνους που την είχαν τοποθετημένη κάπου… στο πρόσωπο και η τρίτη εκείνους που αδιαφόρησαν παντελώς για το μέτρο.

Όμως οι συμπολίτες που πειθάρχησαν και τη φόρεσαν κανονικά ήταν ασυγκρίτως περισσότεροι από τους υπόλοιπους. Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι αριθμός τους ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά που είχαμε την δυνατότητα να καταγράψουμε την εικόνα.

Παρόλα αυτά, όπως είδαμε υπήρξαν και εκείνοι που στάθηκαν αρνητικά απέναντι στη μάσκα και καταγράφηκε και ένα περιστατικό σύλληψης άνδρα που όχι απλά δεν φόραγε αλλά δημιούργησε και θέμα. Συγκεκριμένα ενώ έγινε η σχετική σύσταση, υπήρξε έντονη αντίδραση από μέρους του και συνελήφθη με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.

Επιστρέφοντας στη «μεγάλη εικόνα» θα πρέπει να αναφέρουμε πως συναντήσαμε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων, από υπερήλικες μέχρι παιδιά, που φορούσαν μάσκα. Ακόμα και ποδηλάτες αλλά και οικογένειες που είχαν βγει για βόλτα ή επίσκεψη στα καταστήματα της πόλης, καθώς η ημέρα ήταν ιδανική για κάτι τέτοιο.

Αρκετός επίσης κόσμος ήταν στα κεντρικά καταστήματα εστίασης με τον ηλιόλουστο καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα ενώ περιμέναμε να δούμε αρκετό κόσμο στα ΑΤΜ των τραπεζών, λόγω των αναδρομικών αλλά και άλλων πληρωμών, η εικόνα ήταν ενός φυσιολογικού Σαββάτου.

Πιθανόν η χρήση μάσκας από την πλειοψηφία συνέβη και λόγω της υποχρεωτικότητας, αλλά και λόγω του ότι γίνεται συνείδηση ότι η μάσκα προστατεύει και ότι εισερχόμαστε σε μία δύσκολη χειμερινή περίοδο με τον ιό στην χώρα να καλπάζει. Και μπορεί η Π.Ε. Καρδίτσας να πέφτει επίπεδο επιφυλακής αλλά οι γειτονικοί νομοί είτε παραμένουν σε υψηλό (Τρίκαλα) είτε εισέρχονται σε αυτό (Λάρισα).

Ξεκάθαρη, βέβαια, εικόνα θα έχουμε τη Δευτέρα όταν πλέον η υποχρεωτικότητα θα «έχει πάει περίπατο» μαζί με την θερινή ώρα και θα διαπιστωθεί κατά πόσο είναι συνειδητή επιλογή η χρησιμοποίηση των μασκών από τους Καρδιτσιώτες.

Π.Κ., karditsaLive.Net