Η μεγάλη, εκ των πραγμάτων, πίεση ως προς τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αφενός και οι ανησυχητικές παρενέργειες των εμβολίων που βλέπουμε και ακούμε κάθε τόσο αφετέρου, είναι φυσικό να δημιουργούν σε πολλούς συναισθήματα ταραχής, αμηχανίας και φόβου. Η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση και στην περίπτωση αυτή είναι, όπως φυσικά πολύ σημαντική. 

Υπάρχουν ανθοϊάματα που μπορούν να μας ενισχύσουν ψυχικά σε αυτή τη διαδικασία. Αν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι ‘δεν ξέρει τι να κάνει’, το Bach Scleranthus θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το τι κατά βάθος θεωρεί σωστό γι’ αυτόν και να μείνει σταθερός στην απόφασή του. Αν αισθάνεται ‘χαμένος’ και μπερδεμένος ως προς το τι πιστεύει πραγματικά ή αν νοιώθει ότι δεν έχει τη δύναμη να ξεκαθαρίσει και να υποστηρίξει τη δική του θέση, θα είναι χρήσιμο να σκεφθεί το Bach Cerato. Αν πάλι  έ χ ε ι  ουσιαστικά καταλήξει αλλά παρόλαυτα συνεχίζει να επηρεάζεται από την πίεση του περιβάλλοντός του και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την απόφασή του, θα βοηθηθεί από το Bach Walnut. Το ανθοΐαμα της FES Goldenrod θα δώσει στον άνθρωπο τη δύναμη να δηλώσει ευθαρσώς και να υποστηρίξει τη θέση του για το τι θεωρεί σωστό για τον εαυτό του, χωρίς να φοβάται την απόρριψη από το περιβάλλον του. 

Το συνηθέστερο συναίσθημα που αντιμετωπίζει κανείς σ’ αυτή την κατάσταση, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, είναι ο φόβος. Αυτοί που αισθάνονται μέτριο έως και μεγάλο φόβο και ταραχή καθώς πηγαίνουν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, θα βοηθηθούν πάρα πολύ από το Bach Rescue Remedy σε συχνή χρήση. Η χρήση του Rescue Remedy, στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη, μπορεί να ξεκινά αμέσως μόλις εμφανίζεται ο φόβος και η ταραχή έστω και σαν σκέψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι ο φόβος υποχωρεί μετά τον εμβολιασμό, όμως το Rescue Remedy μπορεί φυσικά να χρησιμοποιείται και αργότερα, αν ο φόβος εξακολουθεί. Το ανθοΐαμα Bach Gentian, που ενισχύει την καλή διάθεση και την αισιοδοξία όταν κάτι φαίνεται να μη πηγαίνει καλά, θα βοηθήσει όποιον ανησυχεί και τρομάζει όταν παρατηρεί ‘παρενέργειες’ (πχ το σημείο ένεσης πονάει ‘πολύ’, αισθάνεται ‘αδύναμος’ κλπ), και γενικά αν κάποιος τείνει να φοβάται και να μεγαλοποιεί αυτά που αισθάνεται θεωρώντας τα ως πιθανές παρενέργειες. Το ανθοΐαμα Bach Mimulus, για την ανησυχία και το φόβο, θα βοηθήσει επίσης. 

Πολλά άλλα ανθοϊάματα πλην των Bach ηρεμούν και καθησυχάζουν βαθιά όταν οι καταστάσεις δημιουργούν φόβο και τρόμο, ανησυχία και ταραχή. Tο Emergency Essence από τα Australian Bush Flower Essences, το Ανθοΐαμα της Διάσωσης από τη συλλογή Ελληνικά Ανθοελιξήρια, το Immediate Relief των Living Tree Orchids είναι ανάμεσα σ’ αυτά. 

 Σε πολλούς, ο φόβος και η σύγχυση έχουν λειτουργήσει τόσο καταλυτικά που τους έχουν κάνει να αισθάνονται σαν θρυμματισμένοι, διαλυμένοι, σαν να είναι ‘έξω από το σώμα τους’, σαν να μη μπορούν να βρουν τον εαυτό τους και να πατήσουν στα πόδια τους ξανά - κατάσταση που παραπέμπει σε αυτό που στη ψυχολογία αποκαλείται αποσύνδεση (dissociation). Η Echinacea της FES θα βοηθήσει πολύ σημαντικά εδώ.

Ο άνθρωπος που αναστατώνεται υπερβολικά από αυτά που έχει ακούσει για κρυφούς κινδύνους και κακόβουλες προθέσεις από πλευράς επιστήμης κλπ, θα ανακουφιστεί από το Bach Holly, είτε πριν τον εμβολιασμό είτε και μετά, ή βεβαίως και στη περίπτωση αυτού που αποφασίζει να μην εμβολιαστεί λόγω αυτών των ανησυχιών. Ας διευκρινιστεί εδώ ότι το Holly, όπως και όλα τα ανθοϊάματα, δεν επηρεάζει την αντίληψη αλλά ηρεμεί την ψυχική αναστάτωση που πηγάζει από την μη-εμπιστοσύνη, δίνοντας έτσι στο νου καλύτερες προϋποθέσεις να αντιλαμβάνεται με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Ανάλογα θα δράσει το Mountain Devil των Australian Bush Essences. 

Το Crab Apple, ο ‘καθαριστής’ ανάμεσα στα Ιάματα Μπαχ, θα ελευθερώσει το νου, τον ψυχισμό και τον οργανισμό μας από την αίσθηση ότι κάτι αρνητικό έχει εισαχθεί εκεί. Το Star of Bethlehem θα απαλύνει το όποιο σοκ σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο. 

Τέλος, να φοβόμαστε τόσο πολύ τις αρρώστιες και τους κινδύνους για την υγεία ώστε ‘διαγράφουμε’ ουσιαστικά τη δύναμη που έχει ο οργανισμός μας στο να μάχεται και να αντιμετωπίζει τους εξωτερικούς κινδύνου, το Self- Heal της FES θα μας ‘ξαναστήσει στα πόδια μας’ και θα μας δώσει θάρρος τοποθετώντας τα πράγματα σε μια σωστή προοπτική. 

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μου και μάθετε περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητες των ανθοϊαμάτων Μπαχ και της ολιστικής ιατρικής.

Dr Μαρίνα Αγγελή

69 32 100 140

210 77 79 841

Εθνικής Αντιστάσεως 21, Α. Ιλίσια, Ζωγράφου 157 72

info@angeli.gr

www.angeli.gr