Στους δρόμους με συνθήματα και πλακάτ κατέβηκαν οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.
Από το πρωί καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες «κατέβασαν ρολά», ενώ στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο.
Οι κάτοικοι των νησιών με τις κινητοποιήσεις τους, ζητούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.
Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ξεκίνησαν να μαζεύονται στο δημοτικό θέατρο και στη 1 πραγματοποίησαν πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, μετά το πέρας των ομιλιών.
Δυναμικό παρών στη συγκέντρωση έδωσαν και οι κάτοικοι της Μόριας, οι οποίοι ζήτησαν να μη γίνει νέα δομή στην περιοχή Αντισσα.
Στη Χιο, η συγκέντρωση των κατοίκων στην κεντρική πλατεία του νησιού ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, σύμφωνα με το Politischios.gr.  Οι πολίτες είπαν «όχι» σε νέα δομή και στο άμεσο κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ.
Μαζική ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων της Σάμου, με τον Γιώργο Στάντζο, δήμαρχο της ανατολικής πλευράς να προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις θα έχουν συνέχεια αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία.
Κλιμάκωση στην Αθήνα
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν οι αιρετοί των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας και στη Βουλή, όπου επιθυμούν να συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Τέλος, αποφασίστηκε να μην κλείσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, προκειμένου να μην αποκοπούν τα νησιά από την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που έστω και για 24 ώρες θα προκαλέσει επιπρόσθετη ταλαιπωρία στους νησιώτες.

(in.gr)