Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι έξι Αφγανοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου. Απολογήθηκαν χθες νωρίς το μεσημέρι και έπειτα από σύσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών, ανακριτής και εισαγγελέας Μυτιλήνης διέταξαν την κράτησή τους. Αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στον καταυλισμό εκείνοι βρίσκονταν στις σκηνές τους. Αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εμπρησμό.
Οπως αποκάλυψε η «Κ», η ταυτοποίησή τους βασίζεται στη μαρτυρία 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατά δήλωσή του είναι εκπρόσωπος της φυλή των Παστούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Αναγνώρισε σε φωτογραφίες και κατονόμασε τους πέντε από τους συνολικά έξι κατηγορουμένους (σ.σ. τους ανέφερε με τα μικρά τους ονόματα), λέγοντας ότι ανήκαν σε μια ομάδα τουλάχιστον δεκαπέντε νεαρής ηλικίας Αφγανών, από τη ζώνη 12 του καταυλισμού, που προχώρησε σε εμπρησμούς εντός και εκτός του ΚΥΤ. Ο 6ος αναγνωρίστηκε σε βίντεο από τους εμπρησμούς που αναρτήθηκε ανοιχτή σελίδα με πολλές χιλιάδες μέλη στο Facebook.
Μέσω των συνηγόρων τους οι συλληφθέντες αμφισβήτησαν τη διαδικασία αναγνώρισης που ακολούθησε η ΕΛ.ΑΣ. Είπαν ότι στον 42χρονο μάρτυρα οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης έδειξαν φωτογραφίες των υπόπτων που ήταν καταχωρισμένες στο σύστημα «Αλκυόνη» της Υπηρεσίας Ασύλου και οι οποίες είναι ιδιαίτερα χαμηλής ανάλυσης και σίγουρα όχι κατάλληλες για την –με ασφάλεια– αναγνώριση των κατηγορουμένων. Η υπεράσπιση μάλιστα κατέθεσε αίτημα κατ’ αντιπαράστασιν εξέτασης του 42χρονου με τους κατηγορουμένους, που όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Οι συνήγοροι αμφισβήτησαν και την αξιοπιστία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας. Υποστήριξαν πως ο 42χρονος ανήκει στη φυλή των Παστούν και ότι οι έξι νεαροί Αφγανοί που κατονόμασε ανήκουν στη αντίπαλη φυλή των Χαζαρά. Επιπλέον, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους αμφισβητούν ότι έχουν ήδη ενηλικιωθεί και παρουσίασαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία δεν έχουν ακόμη κλείσει τα 18 χρόνια. Για τους ανηλίκους ο μέγιστος χρόνος προφυλάκισης είναι 6 μήνες και για τους ενηλίκους 18.
Στο μεταξύ, τρεις ανήλικοι Σύροι συνελήφθησαν ως υπαίτιοι για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή στο ΚΥΤ Σάμου, με συνέπεια να καταστραφούν τρεις οικίσκοι – κοντέινερ. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια καθώς, όπως προέκυψε από την έρευνα της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σάμου, η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν ένα γκαζάκι μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη. Μάλιστα, δύο από αυτούς τραυματίστηκαν στα χέρια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου. Πυρκαγιά στην περίφραξη του ΚΥΤ Σάμου είχε ξεσπάσει και το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Και τις δύο φορές, πάντως, οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική πριν επεκταθούν στο εσωτερικό του καταυλισμού.

Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)