Στη Λέσβο έφτασαν χθες από τα τουρκικά παράλια με 13 φουσκωτές λέμβους 547 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ,  οι οποίοι εντοπίστηκαν στα βόρεια του νησιού, στη Σκάλα Συκαμιάς και ενώ οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.
Συνολικά στην ακτή αποβιβάστηκαν 547 άτομα - 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στον πρόχειρο καταυλισμό που είχε στηθεί στη Σκάλα Συκαμιάς και μεταφέρονται στο Κ.Υ.Τ. σήμερα το πρωί.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έρχεται μαζικά στη Λέσβο από τις ακτές της Τουρκίας, μετά τις συνεχείς μεγάλες σε αριθμό αφίξεις της περιόδου  2015 - 2016.
Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Μαζί με τους χθεσινούς αφιχθέντες, στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:
Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου, την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ, την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου και τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

naftemporiki.gr