Κλειστός, λόγω της κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένει ο σταθμός Λαρίσης, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών.
Περίπου 100 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν καταλάβει τις γραμμές από το πρωί, ενώ κάποιοι άρχισαν να στήνουν σκηνές. Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να μεταφερθούν στα σύνορα.
Επίσης έχει ανασταλεί η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται.
Στην ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «ζητεί την κατανόηση των πελατών της για την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την κατάσταση αυτή».
Στον σταθμό Λαρίσης μετέβη και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «με τη συζήτηση θα βρεθεί λύση» και το θέμα θα λήξει.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι συμπατριώτες μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι» ανέφερε. «Με αυτό που κάνουν διακινδυνεύουν το μέλλον τους, αυτό προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε» επισήμανε ο κ. Κλάπας για να προσθέσει: «Όσοι πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό τους οδηγούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους πρέπει να καταλάβουν πως δεν τους οδηγούν πουθενά».
Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στα Διαβατ
Στο μεταξύ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όπου και το πρωί επικράτησε ένταση. Ομάδα περίπου 40 γυναικών, πολλές εκ των οποίων είχαν μαζί τους μικρά παιδιά, προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό, αλλα απωθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Η κατάσταση έξω από τη δομή φιλοξενίας παραμένει τεταμένη από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στο σημείο και έστησαν σκηνές, ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται και ζητούν να τους επιτραπεί να κινηθούν προς την Ειδομένη, ώστε να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς Γερμανία.
Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να φύγουν
Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει έξω από τη δομή προσφύγων στα Διαβατά, αλλά και στον σταθμό Λαρίσης θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας.
Η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους πρόσφυγες να φύγουν από τα Διαβατά, ή να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης.
«Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα» είπε για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες».

naftemporiki.gr