Στην προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.
Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.
Η πολιτική αντιπαράθεση
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, αφότου είχαν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές, γεγονός που είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επικύρωσε την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αφού δεν υπέγραψε  με τα σχετικά διατάγματα. Ετσι οι ανώτατες δικαστικοί Ειρήνη Καλού που είχε επιλεγεί για πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη που είχε επιλεγεί για εισαγγελέας δεν κατέλαβαν τις θέσεις.
«Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει -όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα- επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ