Το φονικό μπουρίνι που έπληξε χθες τη Χαλκιδική ήταν της ίδιας έντασης με αυτό που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς, σύμφωνα με τον διευθυντή προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.
«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση - καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι, κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «χθες το επικαιροποιήσαμε και βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία».
Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ' αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι «στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δύο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα, τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα. Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες».
Στην Αμερική, προσθέτει ο κ. Κολυδάς, «μπορούν να σηκώσουν και ολόκληρα σπίτια».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)