Σχεδόν δύο μήνες μετά το καθολικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων λόγω της πανδημίας, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε χθες το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή επαναφορά της εκπαίδευσης στην κανονικότητα, ωστόσο τα αναπάντητα ερωτήματα και τα θολά σημεία παραμένουν πολλά, με τα «φώτα» να πέφτουν στις σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας στις 18.00.
Τι γνωρίζουμε
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου, ενώ μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν η πορεία της πανδημίας συνεχίσει να βαίνει καθοδικά.
Απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν με κανόνες που θα περιορίσουν τον συγχρωτισμό. Γνωστοποίησε παράλληλα πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να βρίσκονται στη τάξη.
Οι άγνωστες παράμετροι
Τα εξειδικευμένα μέτρα για την σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών θα παρουσιάσει σήμερα η υπουργός Παιδείας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας.
Από τις ανακοινώσεις της υπουργού αναμένεται μεταξύ άλλων να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το πώς θα γίνει η μετάβαση στην «επόμενη μέρα». Ειδικότερα η κ. Κεραμέως καλείται να δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, για τον χωρισμό των τμημάτων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στις σχολικές μονάδες. Απαντήσεις αναμένονται και για καίρια ζητήματα όπως το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους ή της έναρξης του επόμενου νωρίτερα από ό,τι συνήθως.
Μεγάλο «στοίχημα» για το υπουργείο παραμένει και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας θα αρχίσει εντός του Ιουνίου. Πέρα από τον ακριβή ημερομηνία έναρξής τους, η κ. Κεραμέως καλείται να διευκρινίσει το πώς θα γίνει η κατανομή των εξεταζομένων στα εξεταστικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Πολιτική αντιπαράθεση
Το ζήτημα των σχολείων και ειδικότερα του ανοίγματος όλων των βαθμίδων είχε πυροδοτήσεις τα προηγούμενα 24ωρα την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο» άνοιγμα των σχολικών μονάδων και την πρόεδρο του Κινήτος Αλλαγής να εκφράζει τις «σοβαρότατες επιφυλάξεις» της, τονίζοντας ότι η απόφαση εμπεριέχει «μεγάλο ρίσκο».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης. «Από την αρχή είπαμε ότι παίρνουμε σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω. Το κανονικό δεν είναι να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας, ούτε τα παιδιά μας να μείνουν στο σπίτι αλλά να επιστρέψουν στο σχολείο» δήλωσε.
«Όπως και στην οικονομική δραστηριότητα, έτσι θα πάμε και στην κοινωνική. Θα πάμε βήμα βήμα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επανέλαβε ότι προχωρώντας προς την 1η Ιουνίου η κυβέρνηση θα αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα πράξει αναλόγως.

naftemporiki.gr