Σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών της περιοχής, καθώς επίσης και το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο και καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, κατέστησαν σαφές στην Αθήνα και στη Λευκωσία ότι δεν θα είναι μόνες τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας.
Το θέμα συζητήθηκε αργά χθες το βράδυ στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε τη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το δήθεν MoU Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρο, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτήν τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, καθώς έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. «Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», κατέληξε.
Η δήλωση που δημοσιεύθηκε με τα συμπεράσματα της συνόδου, υπενθυμίζει καταρχήν προηγούμενα σημαντικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία στις 22 Μαρτίου, στις 20 Ιουνίου και στις 17-18 Οκτωβρίου 2019.
Για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα υπογραμμίζεται ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρει το σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επίσης, είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις εν εξελίξει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Τις τουρκικές ενέργειες καταδίκασε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής «οικογένειας» της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Είναι προφανές ότι η θέση των Ευρωπαίων είναι πολύ προχωρημένη και ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι εταίροι αγνοούν τις απειλές της Άγκυρας στο προσφυγικό.
Επί της ουσίας του ζητήματος του μνημονίου, διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν ότι είναι άλλο πράγμα η υπογραφή του μνημονίου και άλλο η εφαρμογή. Ειδικότερα, θεωρούν πολύ δύσκολο να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μνημόνιο, γιατί αφενός μεν θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, όπου ο επικεφαλής της κυβέρνησης Σοράτς δεν διαθέτει πλειοψηφία, αφετέρου να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Για αυτόν τον λόγο δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία και συνιστούν ψυχραιμία. 

Νίκος Μπέλλος (Η Ναυτεμπορική)