Αυξημένος κατά 40% ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας το τελευταίο δίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2019 έως και τα μέσα Μαΐου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβλήθηκαν 4.058 αιτήσεις ενώ από τις 13 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες.
Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση ύψους 20,4 εκατ. ευρώ ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.
Έως τα μέσα Μαΐου , 1.148 δανειολήπτες, δηλαδή 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 από το τέλος του 2019, έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους. Οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δοθεί παράταση στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας έως το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ένα νέο πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση της δόσης του δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία τόσο για «κόκκινους» όσο και για «πράσινους» δανειολήπτες.
Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να καθοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους θεσμούς. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση της δόσης του δανείου για τις κατηγορίες των δανειοληπτών που έχουν πληγεί. Το ύψος της επιδότησης θα είναι πολύ υψηλότερο του 50% για τους «πράσινους» δανειολήπτες το οποίο θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο. Μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τους «κόκκινους» δανειολήπτες ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι για τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να διαρκέσει από 6 έως 9 μήνες.

naftemporiki.gr