Στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στη σταδιακή αύξηση των πτήσεων, καταρχάς στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου η κίνηση συγκριτικά με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι βελτιωμένη, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ η τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου κανονικά διαμορφωνόταν στο 1,27 ευρώ, όμως με εισήγηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει την αναπροσαρμογή και τη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, δηλαδή στο 1,20 ευρώ, δηλαδή μειώνεται στα επίπεδα του 2014. Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών, ανανεώνοντας την κάρτα τους, θα λάβουν αυτομάτως έναν μήνα δωρεάν, ενώ οι κάτοχοι τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών θα λάβουν στην επόμενη ανανέωση της κάρτας τους πίστωση χρόνου  55 ημερών, τόσες ημέρες δηλαδή όσες είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι έτσι θα τονωθούν ουσιαστικά τα έσοδα του ΟΑΣΑ. Όπως είπε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ, τα έσοδα του Οργανισμού μειώθηκαν, από 220 εκατ. ευρώ το 2014, σε 154 εκ ευρώ το 2019. «Πληρώσαμε την πολύ ωραία εποχή του "δεν πληρώνω"» σχολίασε. Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η μείωση στην τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απάντησε πως ο ΦΠΑ είναι θέμα του οικονομικού επιτελείου, πάντως έχει αποφασιστεί ο μειωμένος φόρος να ισχύσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα δει πως θα πάνε τα έσοδα του Οργανισμού.
Όσον αφορά στις πτήσεις, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία χθες 1 Ιουνίου στο «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφηκαν 230 πτήσεις, εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού. Όπως τόνισε, «είχαμε περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μονάχου». Σημείωσε ότι την 1 Ιουνίου του 2019 οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν 730, ωστόσο υπάρχει ήδη σταδιακή ανάκαμψη, ενώ μέχρι τις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις, αλλά και υποχρεωτική καραντίνα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι από τις 15 Ιουνίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μία σταδιακή αύξηση των πτήσεων και βλέπουμε το «Ελ. Βενιζέλος» να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, εάν το συγκρίνουμε με άλλα αεροδρόμια μεγαλύτερων χώρων» ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η κίνηση το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί φυσικά από τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.

naftemporiki.gr