Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής περνά το ταλαιπωρημένο Πάρκο Τρίτση. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, βοηθώντας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να «πάρει το αίμα του πίσω» καθώς είχε συγκρουστεί σφοδρά με την κυβέρνηση Τσίπρα όταν εκείνη το είχε αναθέσει σε Φορέα Διαχείρισης το 2017.
Είναι προφανές, μάλιστα, ότι το Υπουργείο μελετά να μεταφέρει την αρμοδιότητα για το σύνολο των 37 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Περιφέρειες. Όπως είπε, άλλωστε ο κ.Χατζηδάκης, «δεν είναι δουλειά των υπουργείων να είναι διαχειριστές πάρκων». Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν, πάντως, ότι πριν μεταφερθούν τα Πάρκα στις Περιφέρειες θα εξετασθούν οι τεχνικές ρυθμίσεις, το ζήτημα της χρηματοδότησης, οι νομικές εγγυήσεις προς την Ε.Ε. και θα προηγηθεί διάλογος όχι μόνο με τις περιφέρειες αλλά και με τις ΜΚΟ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες για το θέμα.
Σε ότι αφορά όμως συγκεκριμένα το Πάρκο Τρίτση των περίπου 1000 στρεμμάτων, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Πατούλη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, στα όρια των οποίων βρίσκεται η δημόσια έκταση και ανακοινώθηκε πως θα κατατεθεί τροπολογία προκειμένου οι αρμοδιότητες του Υπουργείου να περάσουν στην Περιφέρεια.
Οι μεγάλες φουρτούνες
Το Πάρκο Τρίτση πέρασε στο παρελθόν μεγάλες φουρτούνες. Στα πρώτα χρόνια μετά τη δημιουργία του, την ευθύνη είχε ο φορέας «Οργανισμός Αθήνας». Στη συνέχεια, το ανέλαβε ο Μητροπολιτικός Φορέας (Ελαιώνα, Κηφισού, Π.Τρίτση) και το 2014 πέρασε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής. Έπασχε μονίμως από έλλειψη προσωπικού και πόρων και αυτό, σε συνδυασμό με κατασκευαστικές αστοχίες όπως αυτή που αφορά την κυκλοφορία του νερού δημιουργούσαν μονίμως εικόνα εγκατάλειψης. Τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί τεράστια χρέη ενώ οι εργαζόμενοι έμειναν επί μήνες απλήρωτοι. Τον Μάρτιο του 2016 συζητήθηκε η δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων σε ένα τμήμα της περιοχής, χωρίς τελικά η ιδέα να υλοποιηθεί. Οι γύρω δήμοι είχαν διεκδικήσει στα προηγούμενα χρόνια κομμάτια της έκτασης προκειμένου να τοποθετήσουν εκεί διάφορες υποδομές τους.
Τελικά, η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε νόμο που ανέθετε το Πάρκο σε νέο Φορέα Διαχείρισης, διέγραφε τα χρέη του προηγούμενου Φορέα και χρηματοδοτούσε τη λειτουργία με παρακράτηση πόρων από τους δήμους της Αττικής συνολικού ύψους 700.000 ευρώ ετησίως.
Τότε ο Γιώργος Πατούλης, ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ξεσήκωσε τον χώρο της Αυτοδιοίκησης διαμαρτυρόμενος για την αφαίρεση πόρων ενώ κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως, τώρα, ο κ.Πατούλης ως Περιφερειάρχης Αττικής συνεχάρη τον Κωστή Χατζηδάκη όταν είπε ότι στην Περιφέρεια θα μεταφερθούν οι σημερινοί πόροι.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει στην αρμοδιότητά της το Πεδίο του Αρεως. Το γεγονός αυτό ουδόλως βοήθησε στο παρελθόν τον σημαντικό αυτό πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του στον Δήμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κ.Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα έκανα εγώ καλύτερα τη συντήρηση του πάρκου από ότι θα την κάνει ο κ. Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που έχουν το θάρρος να κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Το Υπουργείο έχει περίπου 15 εποπτευόμενους φορείς και 37 πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Μόνο ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων απαιτεί πάρα πολλές ανθρωποώρες. Ας ακολουθήσουμε ένα δρόμο κοινής λογικής, ένα δρόμο καλών πρακτικών. Κανείς δεν έχει τη μαγική συνταγή. Ασφαλώς ο κ. Πατούλης και οι Δήμοι θα κριθούν από τη διαχείριση που θα κάνουν. Αλλά, εξ’ ορισμού, ένα τέτοιο ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από την αυτοδιοίκηση από ότι από την κεντρική κυβέρνηση».

ethnos.gr