Επί το έργον βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διασχίζουν τη βορειοανατολική Συρία για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν την περιοχή των συνόρων, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, δύο μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποιος μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο, πρόκειται για μία μικρή τουρκική δύναμη που πέρασε από δύο σημεία στο έδαφος της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στις συριακές πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν.
Τούρκοι αξιωματούχοι ωστόσο δήλωσαν στο Reuters ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες γι' αυτήν, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού. Ένας από αυτούς μάλιστα υποστήριξε ότι Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση επ’ αυτού από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες νωρίτερα κήρυξαν «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» και κάλεσαν «όλες τις συνιστώσες του λαού να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή».
Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη βορειοανατολική Συρία από τη Δευτέρα, οπότε τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή σε μια στροφή 180 μοιρών της αμερικανικής πολιτικής, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε σφοδρά στην Ουάσιγκτον για προδοσία των Κούρδων.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», το τουρκικό γενικό επιτελείο αναμένει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη ζώνη.
Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διασφαλιστεί τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή είναι αντιφατικές και η Ρωσία απευθύνει έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους της Συρίας, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν επισημαίνοντας επίσης τον κίνδυνο «ανάφλεξης» στην περιοχή.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι από την πλευρά του, αν και θεωρεί ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική δράση.
«Η Τουρκία δικαίως ανησυχεί για τα νότια σύνορά της. Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι Κούρδοι στη Συρία πρέπει να στηρίξουν τον συριακό στρατό», δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο Ρουχάνι.
Ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία δεν είχαν ανακοινωθεί, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ISNA, προσθέτοντας πως στα γυμνάσια συμμετέχουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, κινητές και επιθετικές ταξιαρχίες και ελικόπτερα από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters