«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία βλέπει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά».
Παράλληλα ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει πως ακόμη «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».
Υπενθυμίζεται πως μια ημέρα πριν, από το Κίεβο το οποίο είχε επισκεφθεί, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε παρουσιαστεί συγκρατημένα καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν «ημέρες, εβδομάδες, μήνες» προκειμένου να δούμε πρόοδο στο Ουκρανικό.
«Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κυρίως το Σχήμα της Νορμανδίας προσφέρουν πλατφόρμες για συνομιλίες αποτελεί πρόοδο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αυτό θα επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα από κοινού με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.
Ο Γερμανός καγκελάριος, που είχε την περασμένη Δευτέρα βρεθεί στην Ουάσιγκτον όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Δύσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο και την προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που η Μόσχα επιλέξει να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, συνέρχεται στο Βερολίνο, σε επίπεδο υψηλόβαθμων πολιτικών και διπλωματικών συμβούλων, και το λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας) το οποίο είχε συγκλιθεί προ εβδομάδων και στο Παρίσι. 
Ενόψει της επίσκεψης που ο ίδιος αναμένεται να πραγματοποιήσει στη στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η επαγγελματική δραστηριότητα του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ δυσχεραίνει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο κ. Σρέντερ «δεν εργάζεται για τη γερμανική κυβέρνηση ούτε μιλάει εκ μέρους της – εγώ μιλάω εκ μέρους της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle