Πέθανε στα 98 του χρόνια ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, Ιταλός δημοσιογράφος και ιδρυτής της «La Repubblica», εφημερίδας που υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό της ιταλικής δημοσιογραφίας. 

Ο Σκάλφαρι είχε μια μακρά και εμβληματική πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Το 1955 συνέβαλε στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «L’ Espresso». 

Το 1967, ο δημοσιογράφος, μέσα από έρευνά του, κατήγγειλε σχέδιο στρατιωτικού, ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ιταλία, ενώ, έναν χρόνο αργότερα εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής με το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1976 ήταν η χρονιά που «γεννήθηκε» η «La Repubblica», της οποίας ο Σκάλφαρι δεν υπήρξε μόνο ιδρυτής αλλά και διευθυντής. 

Η «La Repubblica» εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς του ιταλικού προοδευτικού χώρου, με τα άμεσο κείμενά της, το κριτικό της πνεύμα αλλά και τα ιδιαίτερα σκίτσα της.

Για πολλούς, η «La Repubblica» υπήρξε επαναστατική εφημερίδα όχι μόνο για την ιταλική αλλά και την ευρωπαϊκή δημοσιογραφία.

O Εουτζένιο Σκάλφαρι, στην πλούσια σταδιοδρομία του, κατέκρινε ριζικά, τόσο την δράση του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Μπετίνο Κράξι, όσο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκινώντας από το ασυμβίβαστο της επιχειρηματικής και πολιτικής του δράσης.

Το 1996 παραιτήθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας που είχε δημιουργήσει και επιβάλει στην ιταλική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, αλλά συνέχισε να εργάζεται και να αρθρογραφεί μέχρι πρόσφατα, εξασφαλίζοντας, μεταξύ των άλλων, και δυο αποκλειστικές, αναλυτικές συνεντεύξεις με τον πάπα Φραγκίσκο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.