Tο κεφάλαιο της ιταλικής πολιτικής κρίσης, το οποίο άνοιξε στην καρδιά του καλοκαιριού ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έκλεισε – τουλάχιστον για την ώρα. Όπως διαφαινόταν από χθες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαίωσαν χθες τον πρόεδρο Ματαρέλα ότι θα βάλουν στην άκρη την πολιτική τους αντιπαλότητα και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν την νέα ιταλική κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί αμέσως για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό και να αποτρέψει μια αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων, δήλωσε ο Κόντε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να καταρτίσει έναν κατάλογο των υπουργών που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση τις ερχόμενες ημέρες. «Τις ερχόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλω τις προτάσεις μου για τους υπουργούς», δήλωσε.
Η κρίση διήρκεσε τρεις εβδομάδες και κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε τη διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων σταμάτησε μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, έως ότου εκείνο δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Επανήλθε ωστόσο, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα έδειχνε διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων χθες εάν το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ιδέα του Λουίτσι ντι Μάιο στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει βέτο».
Χθες το βράδυ πια, ο Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε επισήμως ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Monde, AFP