Ένα στρώμα πάγου κάλυψε χθες τη μεξικανική πόλη Γουαδαλαχάρα και τα περίχωρά της, που επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση, η οποία αιφνιδίασε τους κατοίκους και προκάλεσε καταστροφές σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και οχήματα.
«Σκηνές που δεν έχουμε ποτέ ξαναδεί, τουλάχιστον στη Γουαδαλαχάρα. Κοιτάξτε το χαλάζι, που μοιάζει σαν να χιόνισε... Θα λέγαμε ότι χιόνισε. Είναι απίστευτο» έγραψε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Χαλίσκο Ενρίκε Αλφάρο.
Σε αυτήν την περιοχή στο βόρειο Μεξικό, τις προηγούμενες ημέρες ο υδράργυρος έφθασε στους 31 βαθμούς Κελσίου.
Αν και το χαλάζι δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αυτή την περίοδο, η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν πρωτόγνωρης έντασης, με το στρώμα πάγου να φθάνει σε ύψος έως τα δύο μέτρα.
Τα παιδιά επιδόθηκαν σε δροσιστικά παιχνίδια, την ώρα που εργαζόμενοι της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και στρατιωτικοί προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους, την ώρα που δύο άνθρωποι είχαν συμπτώματα «υποθερμίας».
Στις κοινότητες της Γουαδαλαχάρας και του Τλακεπάκε 200 σπίτια και εμπορικά καταστήματα υπέστησαν ζημιές και τουλάχιστον 50 οχήματα παρασύρθηκαν από την ορμή του πάγου. Ορισμένα αυτοκίνητα κατέληξαν το ένα πάνω στο άλλο και άλλα «χάθηκαν» κάτω από τον πάγο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP