«Από τη βαλκανική οδό δεν έρχονται πλέον Σύροι στην Ευρώπη, αλλά κυρίως Αφγανοί» γράφει η Die Welt, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο: «Μετανάστες στη βαλκανική οδό: Φυλλοροεί η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας».
Επικαλούμενη στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι από τις αρχές του χρόνου πέρασαν στην Ελλάδα, σχεδόν 5.500 μετανάστες από τους οποίους το 11,6% ήταν Σύροι, ενώ σχεδόν οι μισοί (47,1%) ήταν Αφγανοί. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «όταν το 2016 υπογράφηκε η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ξεπερνούσαν τις 173.000, από τους οποίους το 47% ήταν Σύροι και το 24% Αφγανοί».
Σύμφωνα με τη Welt, τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και γερμανικοί κύκλοι ασφαλείας είναι θορυβημένοι από το υψηλό ποσοστό Αφγανών μεταναστών. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικοί του γερμανικού Κέντρου Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (GASIM) ενημέρωσαν σχετικά την καγκελαρία στην εβδομαδιαία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Καγκελαρίας και οι επικεφαλής των αρχών ασφαλείας.
Σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο από την Αθήνα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί οπωσδήποτε για την επιστροφή των Αφγανών στην πατρίδα τους. Αναφέρει επίσης ότι «δεν είναι εφικτή μια σημαντική άνοδος του ποσοστού επιστροφής μεταναστών το 2019». Ως βασικός λόγος αναφέρεται η «μεγάλη μείωση των μεταναστών από τη Συρία» και η αύξηση προσφύγων από το Αφγανιστάν, τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και το Ιράκ, οι οποίοι επειδή «χρήζουν προστασίας επαναπροωθούνται σε ένα ελάχιστο ποσοστό στην Τουρκία».
Το διπλωματικό  έγγραφο προτείνει τέλος επαφές με το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης με σκοπό «τη συνεργασία για την επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους».

naftemporiki.gr